Zon en water…..

Nou lees ik toch in de krant, dat ouderen, die in het buitenland wonen, gemiddeld anderhalf jaar langer leven, dan de aow-ers die in Nederland blijven! En nu zit ik me hevig af te vragen: zou ik willen verhuizen naar over de grens om er anderhalf jaar bij te krijgen? Want je gaat er toch over nadenken waar dat langere leven vandaan komt.

De zon, daar verkassen veel mensen voor. Minder stijve botten en spieren, dat zou kunnen. Maar in een land wonen, waar áltijd de zon schijnt, ik zou er ongelooflijk lui van worden. Dat is niet gezond. En ik weet het niet, ik zou ook het wisselen van de seizoenen erg missen.

Ik hou van de zon, hoor, maar ook best van de gezelligheid in de winter, dat gefrutsel met sinterklaas en kerst en zo. De kachel aan, ’n lekker warm huis. Als de winter niet te lang duurt dan, want ik loop ook in februari alweer te speuren in de tuin en ben dan erg blij met de eerste sneeuwklokjes en dat de lente er weer aan komt. Dat heb je niet in een altijd-zon-land. En de verkleuringen in de herfst, ook zo mooi.

Ik heb een zus in Australië. die aan de zogenaamde ‘sunshinecoast’ woont. Ze was begin vorig jaar hier en vond het práchtig al die sneeuw die we toen hadden, maar was o zo blij, dat ze weer terug kon naar de Australische zomer. Ze kan hier niet meer leven, zegt ze, zonder de zon. Het is maar net wat je gewend bent.

Wat ik wel altijd opmerkelijk vind is dat al die ouwe Hollanders in den vreemde, wel graag Hollandse voorzieningen willen. Hele nederzettingen in Spanje met Hollandse dokters en zo. En zich dan ergeren aan de locale ‘mañana’-mentaliteit, dat kost je toch ook jaren van je leven? Zouden ze dat bij dat onderzoek wel hebben meegerekend?

Ik blijf wel zitten waar ik zit. Als ik tijd van leven heb en de kroonprins gelijk krijgt met z’n waterdoemdenken wonen we over een poosje niet ver van het strand van Amersfoort en aan het klimaat verandert ook nog wel wat ten behoeve van eventuele stijve botten en spieren. En anders maar aan de glucosamine. Dat is goedkoper dan naar Spanje verhuizen en anderhalf jaar is toch eigenlijk ook niet de moeite…….

3 reacties op “Zon en water…..

  1. Irene

    oktober 24, 2006 at 5:36pm

    Toch vind ik het mooi meegenomen 🙂 Je hoeft toch niet helemaal naar Spanje? Hier is het ook herfst, dat is duidelijk te zien, en wat dacht je van België, dat is nog dichterbij, of zou dat minder extra jaren opleveren? 😉

  2. els

    oktober 25, 2006 at 1:22am

    @ Irene: Ik ben toch bang, dat ’t te dichtbij is. Het scheelt misschien een paar maanden, maar Luxemburg vast wel meer!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)