Boomgrens…..

We hebben een berk in de tuin, die zo ongeveer 14 meter hoog is. Hij komt dus ruim boven het dak van ons huis uit. Hij staat ook te dicht op de grens met de buren. Als ze de ‘rijdende rechter’ er bij zouden halen hadden we geen schijn van kans. Deze zomer heeft ie langdurig vreselijk veel zaadjes laten vallen. We moesten er soms zelfs de parasol voor opzetten, ook als er geen zon was, als we buiten koffie dronken, want anders dreef er van alles in je kopje. Bovendien vond je die dingen tot in je bed als er een raam open stond.

We hebben dus besloten dat ie weg moet. De buren zijn blij en willen zelfs wel een kleine bijdrage leveren in de kosten van verwijdering. Iets dat ze eigenlijk helemaal niet hoeven doen, want het is onze boom. Wel een erfenis van de vorige bewoner van ons huis. Volgens de buurman ging die op zondagmiddag wandelen in het bos en nam dan ‘stekjes’ mee, die hij vervolgens op verkeerde stekken in zijn tuin zette. Zo is deze berk ook aan zijn lengte gekomen, nadat we eerder al twee van zijn soortgenoten en een Amerikaanse vogelkers hadden verwijderd toen we hier kwamen wonen. De man had weinig toekomstvisie. Bonsai zou een aardiger hobby voor hem zijn geweest.

We hebben een vrij kleine tuin dus even omzagen en dan “van ónderen!” roepen is er niet bij. Hij moet in stukken naar beneden en er moet een professionele klimmer in. Er zijn in deze regio veel boomgerelateerde bedrijven dus we hebben er een paar offerte laten maken om te kijken wat dit karwei zo ongeveer gaat kosten. Dat blijkt nog niet mee te vallen, maar een doe-het-zelf- of beunhaasklus is het bepaald niet. Er zitten zelfs verzekeringstechnisch letterlijk haken en ogen aan.

Het enige voordeel dat we hebben is, dat er geen kapvergunning hoeft te worden aangevraagd, want de berk heeft wel lengte, maar is verder qua dikte een slank type. En met die dikte rekent de gemeente.

We wachten nog één offerte af van de firma “Lumber Duck”. Ik vind die naam wel lekker stoer klinken en de man die kwam kijken was zelf ruim twee meter, een bóóm van een vent, en dat schept wel vertrouwen.

En dan nemen we de beslissing wie hem mag omzagen. De buurman moet dan nog wel even zijn mezenkastje er af halen, want dat had hij aan onze boom getimmerd omdat hij er dan zo’n leuk uitzicht op had als ze zaten te eten in de keuken. Tja, die observatiepost is ie dan kwijt. Elk voordeel heb ze nadeel, of was het nou andersom……?

5 reacties op “Boomgrens…..

 1. Hansje

  oktober 20, 2006 at 9:42pm

  “I’m a Lumber Duck and I’m okay,
  I sleep all night and I work all day”
  Heb ik weer de hele avond Monty Python op m’n netvlies… leek-ie daar een beetje op?

 2. els

  oktober 21, 2006 at 1:49am

  Bij Monty Python was ’t geen Duck, maar ’n Jack, toch? En nee, hij leek niet op ‘m….Het beste met je netvlies trouwens, Hansje!

 3. els

  oktober 24, 2006 at 1:13am

  @Brillie:We hebben van de gemeente op onze aanvraag een boekje toegstuurd gekregen, waarin stond dat de boom op 1 meter 30 hoogte een omvang van minder dan 95 cm.moet hebben om geen kapvergunning nodig te hebben. Die van ons is net 80 cm. Gemeten met een gemeente-centimetertje dat er heel klantvriendelijk ook bij zat.

 4. Brillie

  oktober 25, 2006 at 1:50am

  Ik ga gelijk de tuin in om er een paar om te zagen. 95 cm… dat is bijna een meter. Dan is dat pas veranderd. Gelukkig maar. Want wat je zelf neer zet. Moet je ook zelf mogen weg halen.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)