Nep…..

Druk weekje achter de rug! Erg gezellig gesinterklaasd, met kleine kinderen erbij altijd leuk, hoewel de stakkerdjes al aan het vijfde Sinterklaasfeest bezig waren, dinsdag. Mama’s werk, papa’s werk, de peuterspeelzaal, op school en o ja, dan ook nog gewoon thuis. Wij hebben het maar bij wat bonzen op de ramen gelaten, want wéér ’n Sinterklaas ( ze hebben het zelf trouwens al over “neppers”) was teveel van het goede.

Maar we hebben het weer gehad en die van de televisie is toch de echte ( dat Bram nog maar lang gezond mag blijven!). Ik heb zijn portret vorig jaar eens uit de Varagids geknipt en ingelijst en hij staat dan een paar weken op de schouw als de enige echte. De rest is nep en doet z’n best maar. Dan blijft het overzichtelijk en is er niet zoveel uit te leggen. Want dat de man niet in Rotterdam en Friesland tegelijk kan zijn, nou, dat snapt een kind.

En nu dan óp naar de kerst. Gezellig, hoor! Ik kan er niks aan doen, maar ik ben letterlijk verslingerd aan dat gefrutsel in de weken voor kerst. En wat vált het dit jaar mooi, hè? Kon toch niet beter? De temperaturen passen zich nog niet erg aan en op een witte kerst zou ik dan ook maar niet rekenen.

Ik las in de krant dat een kunstenaarscollectief uit Tilburg zich het lot van eenzame kerstvierders heeft aangetrokken. Ze brengen een dvd in de handel waarop iemand anderhalf uur lang je “tafelgenoot” kan zijn als je in je eentje een kerstmaal naar binnen moet werken. Je zult je tafel dan even voor de televisie moeten schuiven, maar dat is te overzien. Vanaf het tv-scherm eet en praat ie dan gezellig met je mee.

Je hebt ook nog keuze uit Geselecteerde Tafelgenoten: een luisterend oor ( hopelijk zit de rest van de persoon er nog wel aan vast!), iemand met een zwoele blik of iemand die een onderhoudend gesprek met je voert. Een beetje eenzijdig, lijkt me. Maar je krijgt geen ruzie dan en dat is ook goed voor een vredige kerst.

Mag ik dit een zielig initiatief vinden? Als je nou een “kunstenaarscollectief” bent, hè, dan heb je toch ook wel zoveel creativiteit in je gelederen dat je een knallend megadiner organiseert? Waarom moet het Leger des Heils dat nou steeds weer doen? En wellicht duikelt die “eenzame kerstvierder” daar nog een onderhoudend persoon met luisterende oren en een zwoele blik op, zeg! Dan laat je de deelnemers betalen voor hun eten in plaats van voor die dvd. Daar verdien je dan niks aan, een beetje waardering misschien, maar het is tenslotte een kerstgedachte……….

1 reactie op “Nep…..

  1. v

    december 9, 2006 at 2:24pm

    En je kunt dan ook niet nog eens samen met je Geselecteerde Tafelgenoot lekker een kerst-dvd’tje kijken, want de tafelgenoot zit zélf al in ’t apparaat. Nee, je hebt gelijk, da’s helemaal niks…

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)