Scherp…..

Sorry, het gaat weer over ouwe mensen vandaag, het is niet anders. Maar wel leuk, hoor. Wie, zoals wij, nogal es radio luistert, hoort nog wel eens wat. Zo was er vanmorgen ineens ’n wetenschapper die vertelde, dat hij de hersenen van een honderd-en-elf-jarige vrouw had mogen onderzoeken. Die mevrouw had namelijk beslist, dat ze na haar dood haar hele lichaam met alles d’r op en d’r aan mochten hebben voor de wetenschap.

Maar toen ze honderd werd belde ze die man van de wetenschap op met de vraag of ze eigenlijk nog wel iets hádden aan zo’n, oneerbiedig gezegd, oud lijk. Dan heb je toch gevoel voor realiteit, laten we wel wezen. De man had gezegd, dat hij haar toch wel heel graag wou hebben en hij had haar in de jaren, die haar nog restten en dat bleken er dus nog best veel te zijn, regelmatig bezocht en met haar gesproken.

Ze bleek een zeer slimme vrouw met een goed verstand. “Scherp!”, noemde hij haar. Toen haar hersenen tenslotte dan toch onderzocht konden worden bleek, dat die weinig tekenen van veroudering vertoonden. De scherpte had z’n werk gedaan.

De interviewer vroeg of mevrouw er een bijzondere levenswijze op na had gehouden en dat bleek niet het geval te zijn. Gewoon regelmatig een wijntje gedronken en ze had niets gedaan om haar hersenen speciaal in conditie te houden. Alleen niet gerookt. Bovendien was haar moeder ook honderd geworden bij haar volle verstand.

Nu vraag ik me dus af of mijn inspanning voor het maken van kruiswoordpuzzeltjes, sudoku’s en cryptogrammen nog wel zin heeft, want mijn, niet wetenschappelijke, conclusie is eigenlijk: lang leven zit in je genen, ’n scherp brein is een meevaller, ’n wijntje kan geen kwaad en roken is niet levensverlengend. Wie dat niet weet mist al op jeugdiger leeftijd scherpte.

Maar al met al was het een leuk interview met die wetenschapper. Hij was ook zo enthousiast, want er was belangstelling van over de hele wereld voor z’n onderzoek. Je krijgt ook niet elke dag zo’n puntgave bejaarde grijze massa onder je microscoop. Dank zij die slimme mevrouw. Ik gunde ’t hem echt……..

2 reacties op “Scherp…..

  1. Menno Nicolai

    januari 26, 2007 at 11:04am

    Als je van nature wat minder bent toegerust met jong blijvende hersenen schijnt puzzelen wel degelijk bij te dragen aan het uitstellen van de achteruitgang. Je kunt natuurlijk ook iets nuttigs doen, als het de geest maar prikkelt en daarmee lenig houdt.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)