Groene stroom…..

Bij ons in Apeldoorn wonen slimme jongens. Elders natuurlijk ook wel, maar wij hebben een extra slimme. De 17-jarige Erik Bakhuijs heeft namelijk bedacht, dat de energie, die mensen wegbrengen naar een sportschool terwijl ze zich in het zweet werken, best gebruikt kan worden om bijvoorbeeld het licht op te laten branden. Alle fitnessapparaten, die cyclisch werken, kunnen door de beweging van de gebruiker ’n accu opladen, die gekoppeld kan worden aan het elektriciteitsnet. Op een stille dag met weinig bezoekers zullen ze dan weer aan de gewone stroom moeten bij de sportschool, maar gôh, alle beetjes helpen toch? Misschien kunnen ze iets met de korting doen voor bijzonder actieve stroomopwekkers. Of een verkiezing “stroomopwekker van de maand” of zo met een portret aan de muur. Net als bij Mac Donalds. Dat weten die sporters toch niet want daar komen ze nooit. Erik krijgt in ieder geval voor z’n plannetje van Groen Links een Groen Lintje. En dat vindt ie leuk.

Ik herinner me dat in de oorlog ook heel wat werd afgefietst, “sur place” zal ik maar zeggen, om energie op te wekken, omdat er geen stroom was. Hele dienstroosters waren er bij ons in de buurt, weet ik nog. De stroomfiets stond bij onze buren, van wie ik zelfs de naam nog weet: “Rotteveel”, maar dat was omdat het voor een kind zo lekker bekte. Het was er altijd heel gezellig. Er werd bij de opgewekte stroom gekaart en we moesten vanwege het straatverbod in spertijd altijd over het platte dak weer terug naar huis.En dat vond ik heel spannend.

Maar dat van die sportschool vind ik evengoed wel een vondst. Erik moet het nog nader uitwerken allemaal, maar hij heeft al € 500,- geïncasseerd voor z’n idee bij een slimmejongenswedstrijd
en er is veel belangstelling. Als nou de overheid meewerkt met een subsidietje voor de aanpassing in de sportschool, dat moet toch te doen zijn, dan zal de clientèle zich heel nuttig voelen tussen de zweetdruppels door. Misschien kun je wel een lamp adopteren of zo……

3 reacties op “Groene stroom…..

 1. CasaSpider

  juni 4, 2007 at 2:54pm

  Dat (goede) idee had ik 25 jaar geleden al.
  Maar Erik Bakhuijs is inderdaad slimmer dan ik, want hij weet het idee om te zetten in geld!

 2. Menno Nicolai

  juni 7, 2007 at 12:21am

  Bij ons op de sportschool is dat idee ook al vele malen geopperd. Toch zie ik het nog niet echt gebeuren. Wel heeft onze spotschool na en verhuzing nieuwe apparatuur gekocht die niet meer aan de netspanning hoeft te worden gekoppeld: de computer krijgt de stroom uit een klein dynamotje in het apparaat. Maar om een flinke energieopbrengst te krijgen moet harder getrapt worden dan de gemiddelde sportschoolbezoeker kan opbrengen. In de oorlog zaten mensen zich rot te trappen op een fiets om de radio en en een klein lampje van stroom te voorzien.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)