Verkleinende trap……

Weet je waar ik nou een gloeiende hekel aan heb? Aan vrouwen met maat 48, niks mis mee overigens, ik ben er zelf (nog net) niet aan toe, die het er over hebben dat ze een ‘jurkje’ hebben gekocht of een ‘rokje’. Word je daar magerder van of zo? Een jurkje in maat 48 is een ‘jurk’ en een rokje een ‘rok’.

In ’n reclame van de Hema-actie ‘Op Hol’ zit deze week zelfs een mán die roept dat ze een ‘damesjurkje’ in de aanbieding hebben, écht Hema. Dus marketinggewijs zullen ze wel nuttig zijn, die verkleinwoorden.

Die dienen trouwens wel vaker om zaken te maskeren. Als mensen een ‘handeltje’ hebben zit er vaak een ‘luchtje’ aan. Als oma een ‘kapitaaltje’ achter de hand heeft, nou, reken maar dat er op geaasd wordt door de familie. (Spaar je bij dit omaatje de moeite, kindertjes!). Iets kan een ‘duizendje’ of wat kosten en is dus een ‘koopje’. En een paar ‘kilootjes’, wie maakt er zich druk om, behalve de douane. Als je een ‘uurtje’ onderweg bent is dat minder erg dan een uur in de file.

Het is een kwestie van aanpassen en relativeren. Net als met jurkjes…..

6 reacties op “Verkleinende trap……

 1. Tat

  juni 7, 2007 at 1:16am

  Ook een leuk weblogje zo. Met ietwat verkleinerende veronderstellinkjes enzo. Ach, kent skeeluh joh, wie je er mee op de kleinzerige teentjes trapt, het is maar een weblogje. Toch?

 2. Puck

  juni 7, 2007 at 7:26am

  Ook heel naar: ‘vrouwtje’.
  En dan niet door vrouwonvriendelijke mannen gebruikt, maar door vrouwen onderling:
  ‘Een vrouwtje waar ik vaak kom…’.
  Brrr….

 3. Irene

  juni 7, 2007 at 9:29am

  Zo’n jurkje kleedt anders goed af na een dieet waarbij de pondjes eraf vliegen. Dat zag ik laatst nog bij een collegaatje van me (25 cm hoog). Margootje heet ze. ;-p

 4. els

  juni 7, 2007 at 6:41pm

  @Irene: Heet ze Sonneveld van achteren?
  @Menno: Mánnen met maatje 48 mogen niet mopperen!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)