Hè ja, laten we’t eens over het weer hebben……

Donder, bliksem, al dan niet bij heldere hemel, water- en windhozen: het is genieten voor de weermannen en weervrouwen. Je kunt het aan ze merken: nét dat beetje meer enthousiasme in hun praatje. En de Buienradar draait overuren, zeggen ze. Je wilt ze zien aankomen al kun je verder alleen maar afwachten. Ik moet zeggen: Apeldoorn wordt aardig omzeild. Vanmorgen in de zon koffie gedronken. Gisteren én onweer én hagel in één flinke, maar korte bui.

Echt natuurgeweld heb ik trouwens wel eens gezien, of liever gezegd, de gevolgen daarvan. Wij hadden vroeger op het plein waar we woonden een flink aantal hoge populieren. Indrukwekkende bomen waren het, tientallen meters hoog. Op een warme zomermiddag sloeg de bliksem in de boom, die het dichtst bij ons huis stond.

Wij woonden toen achter het accountantskantoor van mijn vader, dat gevestigd was in een hoekwinkelpand. De medewerksters, die achter de grote ramen aan hun bureau zaten te werken, kregen de volle laag van de luchtdruk die de ramen naar binnen drukte. Wonder boven wonder was er niemand noemenswaardig gewond door het glas.

Op het moment van de klap zat ik nog op school, had ‘m wel gehoord, maar toen ik thuis kwam zag ik pas hoe álle ramen op ons plein er uit lagen en hoe de brandweer bezig was de zwartgeblakerde boom, die helemaal doormidden was gespleten, te zekeren omdat die een gevaar was voor de omgeving. Het verzagen was nog een heel karwei de dagen daarna.

Maar ik herinner me de paniek en de bedrijvigheid om alles op te ruimen aan glas en het getimmer om de ramen dicht te spijkeren. En we waren zo netjes ongeschonden de oorlog doorgekomen.

Mijn zwangere moeder, die mijn jongste zusje verwachtte, was tijdens haar middagrust uit bed getild door de klap en zat zich daar op een stoel hogelijk over te verbazen en het is nog jaren een sterk verhaal geweest. Voor mijn jongste zus heeft het geen merkbare gevolgen gehad, hoewel je dat nooit zeker kunt weten natuurlijk, ha, ha!

Ik zag in de krant een foto van een totaal “geschild” boompje in Rotterdam, dat door de bliksem was ontdaan van zijn bast. Maar dat was niks vergeleken bij onze geblakerde, gespleten reuzenboom, hoor…….!

2 reacties op “Hè ja, laten we’t eens over het weer hebben……

  1. Smile

    juli 11, 2007 at 3:20pm

    Ons “dorp” haalde de voorpagina van de lokale krant. De straten stonden hier weer eens behoorlijk blank en was zelfs de huizen binnengekomen…

  2. els

    juli 11, 2007 at 9:16pm

    Ik heb ’t gezien in de krant. Niet best als ’t water uit je doucheputje omhoog komt. Wij hadden vanmiddag op zolder lekkage vanaf ’t dak. Eén druppel per minuut, niets paniekerigs dus, maar toch. Vele druppels ( en hoeveel hebben we er nog te verwachten?)maken toch wel een emmertje vol. Morgen komt er iemand kijken. Maar je huis zien volstromen is erger.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)