In de kinderschoenen……

Nu per 1 augustus de buitenschoolse opvang een verplichting is voor elke basisschool en de meeste scholen het zo goed en zo kwaad als het gaat hebben geregeld (“Al is het in de hal”, las ik ergens), komen ze toch nog 20.000 kindplaatsen tekort. Dat was natuurlijk wel te voorzien geweest, vooral in de grote steden. Ik hoorde gisteren staatssecretaris Dijksma op de radio zeggen, dat ze d’r ook niks aan kon doen, maar wát er aan gedaan zou kunnen worden, nou, dat ging ze doen. Dat schiet lekker op, want een termijn kon ze niet noemen.

Volgens mij heeft ze veel te veel willen doordrukken in een te korte tijd. Zo’n tiepje is het wel. Er is veel te weinig ruimte en ook veel te weinig gekwalificeerd personeel. En dat kún je ook niet een-twee-drie oplossen.

Maar wat ik me ook afvraag, hè: worden ouders ook nog even gescreend op de reden waaróm ze hun kind naar de BSO sturen? Of dat is omdat ze inderdaad een baan hebben of omdat het makkelijk is om een paar uur de handen vrij te hebben om voor relatief weinig kosten andere dingen te gaan doen? Lijkt me wel handig om te weten en dan ook verschillende tarieven te hanteren. Werktarief en prettarief.

Hier in Apeldoorn loopt het allemaal wel, dacht ik. Ik zag leuke foto’s in de krant van kinderen die lekker aan het spelen en knutselen waren dus die redden zich wel. Eén jochie zei: “Thuis is het veel saaier”. Nou, dat is mooi meegenomen, maar ik zou me als ouder wel even achter de oren krabben bij zo’n uitspraak!

Maar de leidsters kunnen zich natuurlijk ook uitsluitend met de kinderen bezighouden, terwijl moeders thuis altijd moeten koken, wassen en stofzuigen, vooral als ze weinig tijd hebben door hun werk. Dat neemt niet weg dat er dan waarschijnlijk nog 20.000 kinderen rondlopen met een saai huis. Dat is toch vreselijk. Dijksma, opschieten…..!

10 reacties op “In de kinderschoenen……

 1. Verbal Jam

  september 7, 2007 at 4:33pm

  Ik vraag me trouwens al een tijdje af: waarom heet iets dat binnen de school plaatsvindt ‘buitenschools’?

 2. els

  september 8, 2007 at 1:49am

  Je hebt gelijk.Het zou buitenschooltijdse opvang moeten heten. Wel een mond vol trouwens.

 3. Sandra

  september 8, 2007 at 11:46am

  Vaak wordt het ook na-schoolse opvang genoemd, maar omdat ook de vóór-schoolse opvang en de tussen-schoolseopvang (de ouderwetse overblijf)daaronder vallen is het buiten-schools gaan heten. Vaak wordt de na-schoolse opvang trouwens ook bij een buiten-schoolse organisatie ondergebracht, de voor- en tussenschoolse is dan weer wel óp school. (Hoewel zo hier voor de vóórschoolse opvang ook buiten school moeten, en dan dus weer met het busje naar school, hoezo heen en weer gesleep met die kinderen.)
  Nou ja, blijft ingewikkeld zie ik.

 4. Sandra

  september 9, 2007 at 3:33pm

  In de kelder en op het dak? Zolang je maar vooral niet zélf voor je kinderen hoeft te zorgen he.

 5. karin

  september 10, 2007 at 2:56pm

  hoezo, zorg ik niet voor m’n kinderen als ze 2 keer per week naar de voor/na/achter/boven/onder/tussenschoolse opvang gaan. Zeker bewuste thuisblijfmoeder?

 6. Sandra

  september 10, 2007 at 3:42pm

  Neenee, zeker niet, maar de kinderen moeten tegenwoordig maar van 7 uur s morgens tot 8 uur s avonds ergens ondergebracht kunnen worden, en dan ook nog georganiseerd door de school. En er zijn mensen die dat graag 5 dagen per week doen hoor. (En dan mogen ze om het weekend bij opa en oma logeren, omdat pa en ma tijd voor zichzelf willen). Die bedoel ik, die van mij gaan ook een dag in de week naar de kinderopvang (goh, veel makkelijker woord) hoor. Maar dat de opvang straks ook nog moet gaan zorgen voor de sportclubs, de zwemles en de muziekvereniging, dat gaat mij te ver.

 7. karin

  september 10, 2007 at 9:07pm

  Is dat de bedoeling? Dat ze ook nog gaan zorgen dat kinderen op hun diverse clubjes komen? Dat gaat toch nooit gebeuren, opvangcentra zouden wel gek zijn. Op de school van mijn jongens is trouwens nog maar weinig ruchtbaarheid gegeven aan de voorschooltijdse opvang, die mij wel goed zou uitkomen, dan kan ik op tijd op m’n werk zijn en hoef ik niet langer te blijven en kan dus de kids ook weer op tijd van de naschooltijdse opvang halen 🙂

 8. Sandra

  september 10, 2007 at 10:20pm

  Hier is al wel voorschooltijdse opvang (op dezelfde locatie als de naschooltijdse, dus moeten ze weer met het busje), maar dan moeten ze uiterlijk om kwart voor 8 er zijn. En het kinderdagverblijf van de jongste gaat pas om 8 uur open (op dezelfde lokatie), dus dat sluit ook weer lekker aan.
  Voorschooltijdse opvang scheelt inderdaad een hoop gestress smorgens, als het er maar niet naartoe gaat dat we ze s morgens in pyjama kunnen brengen en s avonds in pyjama weer kunnen halen.
  In China zijn we in een school geweest waar de kinderen op maandagochtend werden gebracht en op vrijdagmiddag weer opgehaald. Het gaat in China dan ook erg goed met de economie.
  Maar goed, niets tegen kinderopvang dus, zolang ze ook soms nog even thuis komen :-).
  Zullen we een discussiegroep beginnen :-))

 9. karin

  september 11, 2007 at 9:09am

  ach, hier raak je nooit over uitgediscussieerd, dus we zouden wel lekker lang kunnen bestaan, qua groep. Laten we het er maar gewoon op houden, dat iedereen moet doen wat ‘m het beste lijkt, als het ook maar wel enigszins in het belang van de kinders is.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)