De keuringsdienst….

Mijn rijbewijs moest worden verlengd. Niks bijzonders, maar omdat ik vorig jaar een door de wet bepaalde leeftijdsgrens ben gepasseerd, vertrouwen ze me niet zonder meer en moest ik vandaag even laten zien of en hoe ik nog functioneer op m’n ouwe dag. Nou vind ik dat helemaal geen verkeerde regeling, hoor, je kunt met bejaarden niet voorzichtig genoeg zijn. Die gaan in de loop van de tijd misschien van alles mankeren en in hoeverre dat hun rijstijl beïnvloedt daar zijn ze zelf meestal niet zo kritisch op. En dat moet wel even duidelijk zijn natuurlijk.

Dus toog ik vanmiddag naar het gebouw van ZorgSaam, de kruisvereniging, om me door de daar aanwezige arts te laten keuren op gebreken. De dokter was zelf al een oudere man, die, leek mij maar zo, deze baan vervulde om na een drukke praktijk als huisarts toch niet helemaal uit de running te zijn en ook nog tijd over te houden voor de golfclub.

We hadden het heel gezellig samen en dat was opmerkelijk, want ik was thuis helemaal de tijd vergeten dus ik was hartstikke te laat voor de afspraak ook nog. Hij zat er niet mee. “Maar ik had eigenlijk al met mijn vrouw afgesproken”, zei hij “dus een bloemetje of ’n taart zou aardig zijn”. De toon was meteen gezet en dat was leuk.

Mijn medische verleden werd even doorgespit, hij bekeek met belangstelling mijn meegebrachte medicijnen, “hé, dat heette vroeger anders! Mag ik de bijsluiter van u hebben? Dan heb ik wat te lezen bij de open haard vanavond”. Mijn ogen werden met en zonder bril getest, uiteraard ging mét beter dan zonder, maar het was meer dan voldoende om nergens tegen aan te hoeven rijden en het meegebrachte bodempje ochtendwater (wat een gedóe is dat ’s morgens als je net wakker bent, zeg!) was van uitstekend gehalte.

Toen nog even mijn bloeddruk, die ook “niet gek voor uw leeftijd” was en moeder was weer klaar voor jaren. Ik weet niet eens hoeveel jaren precies, vijf geloof ik. Het aanvragen van een nieuw rijbewijs is me toch een administratie als je zo oud bent als ik! Dat kan ik je nu alvast vertellen. Ik moestnaar het gemeentehuis, waar de medewerkster een la opendeed, er een formulier uithaalde, op de balie legde en zei: “Zo, dat is dan € 19,90”. En dat is dan je Eigen Verklaring.

De dokter heeft vandaag van ‘mijn’ eigen verklaring door middel van ‘zijn’ verklaring er ‘onze’ verklaring van gemaakt en me daarna heel galant in mijn jas geholpen. Leuke man voor z’n leeftijd.

Nu moet ik nog een paar goedgelijkende pasfoto’s opsnorren en dan kan ik de hele handel opsturen. Dan is het ‘out of my hands’ en moet ik afwachten. Ik hoop dat ik zo’n modern kek kaartje krijg, dat zou veel beter in mijn portemonnee passen. Ben benieuwd of er nog iets opstaat van ‘bejaard’ of zo, een grote B. Dat ze voor me uit moeten kijken.

Mijn rijbewijs verloopt op 18 oktober en er is mij al voorspeld, dat ik mijn nieuwe bewijs niet voor die datum zal hebben. En zonder geldig rijbewijs mag ik níet rijden! Ik heb mijn rijbewijs al zo’n vijftig jaar en ik zal er misschien twee, drie keer op gecontroleerd zijn in al die tijd. Ik maak me dus maar geen zorgen en Apeldoornse dienders lezen hier toch niet mee…….

4 reacties op “De keuringsdienst….

 1. Patrick

  oktober 3, 2007 at 12:58pm

  Er zál zeer waarschijnlijk een grote B op staan.. Met een afbeeldinkje van een personenauto en de symbolen voor: ‘kleiner of gelijk aan 3500 kg’ en ‘kleiner of gelijk aan 1+8’.
  Maar die staan er bij mij ook op en ik ben nog (lang) niet bejaard..
  Overigens gefeliciteerd met de komende vijf jaar.

 2. Smile

  oktober 3, 2007 at 1:58pm

  Gefeliciteerd inderdaad! Als het je troost: ik zit wel eens bij anderen in de auto die nog niet zo oud zijn als jij en dan zou ik willen dat ze ook zo’n keuring moesten ondergaan voor het rijbewijs. Af en toe houd je echt je hart vast.
  Maar naast de B heb jij waarschijnlijk ook een E er op staan. Die heb ik dan weer niet.

 3. els

  oktober 3, 2007 at 2:58pm

  Ik bedóelde eigenlijk de B van Bejaard, maar inderdaad ik hoop dat ze de BE er op laten staan!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)