Dieren-maar ook mensenleed…..

Als je lid van de Dierenbescherming bent of je zelfs hebt aangesloten bij de Partij voor de Dieren, dan heb je het in deze dagen moeilijk, dat kan niet anders. Je wordt verscheurd door twijfels. Ook de sportvelden, campings en particuliere tuinen hier op de Veluwe worden verscheurd door de wilde zwijnen en veranderd in gebieden, waar tanks zonder rupsbanden doorheen lijken te zijn gegaan.

Gisteravond zag ik op de tv een campinghouder, die het janken nader stond dan het lachen. Tientallen duizenden euro’s schade aan bedrijven die het moeten hebben van hun ligging in een natuurgebied. Een afzetting zou van gewapend beton moeten zijn in plaats van het gebruikelijke gaashek om de beesten tegen te houden en daar is weinig natuurschoon aan te bekennen.

We zagen trouwens gisteravond in een tuinprogramma op de BBC hoe ze in Engeland afscheidingen maken. Een soort vlechtwerken van hele dikke takken, die dan ook weer uitlopen en zo een hele stevige ondoordringbare groenwal vormen. Er zijn daar bedrijven die speciaal voor dat doel struiken met van die dikke rechte stammen kweken. Het is even werk maar dan heb je ook wat. Het ziet er heel natuurlijk en milieuvriendelijk uit en daar zouden die zwijnen niet doorheen komen.

Maar ja, dat is in Engeland. Ik weet niet of ze het hier zo zouden kunnen doen. Ze hebben daar meer bomen, struiken en vooral meer ruimte en misschien minder wilde zwijnen. Maar die groene wallen geven wel dat mooie “patchwork” landschap.

Die zwijnen bij ons worden ook nogal eens aangereden op de 80-kilometerwegen hier in de buurt, waar ook niet altijd 80 kilometer wordt gereden, dat moet gezegd, maar het is natuurlijk zonder meer zielig om als zwijn zo aan je eind te moeten komen. Het is uiteraard ook niet ongevaarlijk voor mensen zoiets. Nu zijn er dan toch afspraken met Staatsbosbeheer. Men gaat maar wat ondernemen om er een aantal af te schieten. Er zijn er gewoon te veel, dat was bekend

Trouwens, Menno Nicolai heeft last van mollen. Niet in zijn gazon, maar in zijn grasveld. En als er één dierenvriend is, dan is het Menno toch wel. Op de verkiezingslijst gestaan voor de PvdD, kun je nagaan. Zelfs hij roept: “Dood aan de mollen!”. Dan ben je toch behoorlijk in verwarring als dierenbeschermer.

In de reacties kreeg hij wel tips om zijn mollen te bewegen een andere locatie op te zoeken met hun familie. Dan zouden ze niet dood hoeven. Als dat lukt dan zwijnen de mollen. Maar ze zullen toch heel wat zwijnen moeten mollen, ben ik bang…….

3 reacties op “Dieren-maar ook mensenleed…..

 1. Smile

  oktober 5, 2007 at 11:16pm

  Ik schreef er vorige week ook een stukje over (http://www.inkt.org/entries/entry_386.php) en het is hier af en toe best eng. Zo aan de zuidwestkant van de stad komen ze echt heel dichtbij en als je ’s avonds naar huis fietst ben je niet blij als je ineens oog in oog staat met die beesten.

 2. els

  oktober 6, 2007 at 2:17am

  Wij hebben ook wel eens een hele tijd stilgestaan, omdat er een heel stel midden op de weg liep in Niersen met kleintjes erbij. Dat is alleen leuk en schattig om te zien als je alle tijd hebt en veilig in je auto zit!

 3. els

  oktober 6, 2007 at 2:22am

  En over dat bijvoeren ten bate van de plezierjacht is hopelijk het laatste woord nog niet gesproken!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)