Sport……!

Omdat sport in het algemeen mij interesseert zag ik van de week met belangstelling een samenvatting van de WK-rugbywedstrijd New Zealand tegen Frankrijk. Het was kennelijk ook een belangrijke wedstrijd, want het stadion zat bómvol schreeuwende mensen.

Rugby is een weinig zachtzinnig spelletje. Dat wist ik eigenlijk al, want bij ’n kantoor waar ik gewerkt heb was een jongen die er aan deed. De maandagmorgens dat hij niét op krukken naar z’n werk kwam waren te tellen en beschadigd was ie altijd wel ergens. Hij was dus goed. Hij is er door de chef wel eens op aangesproken. Of hij niet liever ging schaken of zo. Nee dus, hij vond het gewoon leuk.

Voordat deze wedstrijd begon deed de New Zealandse ploeg een haka, ’n soort agressieve rituele dans met woeste kreten van Maori-oorsprong om de spelers in de goeie stemming te brengen. Nou, dat lukte uitstekend, ze keken allemaal zeer wild uit hun ogen.

En ook de Fransen hadden er profijt van, want die roken bloéd na deze voorstelling! Het publiek was uitzinnig van de opgefokte spanning. Ik vond het heel eng. De Fransen hadden trouwens deze Neanderthaler in de ploeg dus die paste sowieso wel in het sfeertje!

De wedstrijd werd in Cardiff gespeeld. Maar sjonge, het was een heel verschil met het keurige spelletje cricket, waar wij in de vakantie langs kwamen. Daar bleven de witte broeken wel schoon. Maar hoe dan ook: sport verbroedert. Zeggen ze.

In vergelijk met voetbal zijn er trouwens wel leuke verschillen, hoor, met rugby, want er mág veel meer! Je mag de bal (wel ’n beetje ’n rare!) gewoon in je handen houden en er mee weglopen, zware bodychecks zijn zonder meer toegestaan en je tegenstander naar de benen grijpen en onderuit halen, waarop je met z’n allen op een kluitje gebukt een time out kunt staan houden, dat levert je allemaal gejuich van het publiek op. En tenslotte mag je de bal tussen twee joekels van palen doorschieten die mijlen van elkaar staan en niet eens ’n netje hebben! Ik zou ’t wel weten als ik voetballer was….maar of rugbyers ook zo’n goeie CAO hebben….?

* Frankrijk won trouwens. Vraag me niet met hoeveel, ik was te verbaasd…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)