Van heggemus tot huismus en vice versa……

Wij zijn niet blij met een dooie mus dus hebben we weer een heel avontuur achter de rug om er een te bevrijden. En dat is niet de eerste keer. Ze vallen bij ons regelmatig van het dak, de mussen en dan niet aan de buitenkant, maar naar binnen in de luchtkoker van de keuken. Dat, terwijl we er nota bene een kapje overheen hebben laten zetten.

Het was dus gewoon weer eens een erg domme mus en bovendien zo klein, dat hij tussen het kapje door kan. Hoe dat precies zit, daar op ’t dak, dat weet ik niet, want ik zit daar nooit. Op de kast nog wel eens, maar daar gaat het nu niet over. We hoorden het beestje trippelen in de slang van de afzuigkap, die met een bocht zit aangesloten op die luchtkoker.

Omdat het erg zielig klonk allemaal, een beetje paniekerig ook, haalde onze zoon, bekend staand als een vogelvriend, de afzuigkap uit elkaar en trok de afvoerslang naar voren met de opening richting de openstaande keukendeur. Zo kon de mus zijn soortgenoten horen tjilpen ( we hebben er zo’n stuk of twintig in de heg wonen) en als ie slim was kon ie er nu zó uit. De slimheid deed zich in eerste instantie niet zo gelden. We hoorden wel, dat ie zich aan het verplaatsen was zo nu en dan en hij was in ieder geval al beneden, maar het duurde toch nog een hele tijd. Onze zoon fungeerde als klopgeest en eindelijk had de vogel toen door waar hij zijn moest.

Toen ie vrij was vloog hij in de kamer eerst tegen het pasgelapte achterraam, daarna tegen het eveneens erg schone voorraam en gelukkig kwam hij toen achter het gordijntje terecht en kon ik ‘m pakken. En ach, wat voelde ik z’n hartje tekeer gaan! Wat ’n stress voor zo’n vogeltje. Ik heb hem streng toegesproken, dat ie niet meer zo stom moest doen en hem toen buiten losgelaten. Gelukkig was hij onbeschadigd en vloog met ’n noodgang weg.

Als hij nou maar een beetje dánkbaar is, want toen moest die hele afzuigkap nog weer in elkaar gezet voor dat stomme beest! En nu zit er een heel stel mussen in de heg een hoop lawaai te maken. Zou hij het hoogste woord voeren en zitten opscheppen over z’n achtbaan-avonturen? Je weet ’t niet, ze lijken ook allemaal zo op elkaar, hè……

1 reactie op “Van heggemus tot huismus en vice versa……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)