Energielabiel….

De Vereniging Eigen Huis heeft bezwaar tegen de invoering van het energielabel voor koopwoningen per 1 januari. Dat is veel te snel, zeggen ze, want de boel is nog niet betrouwbaar geregeld. Ze adviseren hun 700.000 leden dan ook om het certificaat in voorkomende gevallen gewoon nog niet aan te vragen, want het slaat nergens op. Het is “verplicht”, maar je kunt als verkoper en koper het label volkomen negeren, als je daar zin in hebt, en daar doet niemand dan wat aan en er volgt geen enkele sanctie.

Waarom ook? Ik kan me namelijk heel goed voorstellen, dat het je absoluut niet kan schelen of een huis energiezuinig is. Je kunt als een blok vallen voor een huis. Voor een plek, voor de omgeving, je let op kindvriendelijkheid of juist op de afwezigheid van kinderen. En of het huis van je dromen dan een paar kieren heeft, volgens mij is dat vaak het laatste waar mensen op letten. Dat komt dan wel. Bij het kopen van een huis denk je sowieso financieel anders dan bij het doen van de wekelijkse boodschappen. Het zal niet bij iedereen zo werken, maar bij ons is dat zeker een paar keer zo gegaan. Zo’n label is dus hoogstens een kleine indicatie.

Trouwens, het feit dat maatschappijen als Nuon je zo heel graag willen helpen om het label te verkrijgen vind ik ook verdacht. Het is commercieel een leuke nieuwe dienstverlening. Ik las dat ze maar één gecertificeerde medewerker in dienst hoeven te hebben om een heel legertje uitzendkrachten, en dat dan ook letterlijk, op pad te kunnen sturen. Een goede uitvoering van die energiecontrole is dus nog helemaal niet gegarandeerd en een klachtenmogelijkheid als je het niet eens bent met de constatering dat je stulp niet meer dan een D verdient, terwijl je net alle ramen bent langsgeweest met de kitspuit en toch minstens een B had verwacht, is er niet.

Iedereen is vandaag de dag bezig. Met het water, met de uitstoot, met de manier waarop de energie moet worden verkregen, verdeeld en verbruikt. En dat moet ook als we nog een poosje wat aan Moeder Aarde willen hebben, maar een ménsenlabel, zou dat wat zijn? Dat je een A krijgt in je paspoort of op je identiteitskaart als je je glas netjes wegbrengt, je papier bewaart voor de voetbalclub, je afval scheidt, spaarlampen gebruikt, onbespoten voedsel eet, uitsluitend met het openbaar vervoer reist, en vooruit: lief bent voor mens en dier? Want de ménsen moeten het toch doen. Maar dan heb je natuurlijk weer een bigbrothersysteem nodig dat het controleert en het wordt wel érg ideaal ook. Onmenselijk eigenlijk, nou nee, doe maar niet dan…….

1 reactie op “Energielabiel….

  1. jan

    december 20, 2007 at 4:17pm

    je hebt gelijk, bij de aankoop van een huis gelden maar drie criteria: de plek, de plek en de plek.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)