Dat was lachen…..!

In de krant stond, dat er op het Nova College in Den Haag ’n speciale humorles is geregeld voor 30 Poolse leerlingen met als onderwerp: de humor in Nederland. Dit naar aanleiding van een carnavalslied, gemaakt door Johan Vlemmix, een nationale hofnar, van wie ik niet begrijp dat hij ooit de status van Bekende Nederlander heeft bereikt. Wat is namelijk zijn verdienste (en dat nog letterlijk ook, hoewel er ook wel es wat mislukt): hij is gek op het koningshuis. Maar hij maakt ook liederen voor speciale gelegenheden, zoals nu dus voor carnaval.

Hij heeft deze keer een lied gemaakt “Een busje vol met Polen”. Met onder andere de tekst: “Voor een paar tientjes en een blikje bier komen ze helpen, daarom zijn ze hier”. De Poolse leerlingen van die school vinden dat de Polen worden neergezet als alcoholische zwartwerkers. En dat pikken ze niet. In die les is een Poolse Havoleerling van de school, die al langer in Nederland woont aan zijn medeleerlingen uitleg komen geven over hoe Nederlandse humor in elkaar zit en dat ze d’r niet zo zwaar aan moeten tillen.

Met dat laatste ben ik het helemaal eens, hoor, maar bovendien wens ik niet gerelateerd te worden aan de humor van ene Vlemmix. Want Nederlandse humor, wat is dat eigenlijk? Je mag hier alles zeggen en daarop is de humor meestal gebaseerd, maar niet alle Polen zijn alcoholisch, zoals ook lang niet alle Nederlanders gecharmeerd zijn van de humor van die Vlemmix. Ja, na een lading bier misschien, maar dan zijn ze meestal al vele tientjes en blikken bier verder dan die Polen. Het schone lied schijnt trouwens al in de hitlijsten te staan. Dat is dus perfecte marketing van die oranjeklant, dat moet je ‘m nageven. Ook Nederlands.

Humor is er toch ook in gradaties, van fijnzinnig tot grof. Ik heb bijvoorbeeld veel moeite gehad met de humor van Hans Teeuwen. Ik heb ‘m ook briljante dingen zien doen, maar als ie zo grof was kon ik hem echt niet hebben. Ik hou wel van Engelse humor, toch ook vaak op ’t randje. Dat is dus wel gek en ik kan het niet uitleggen.Hans Teeuwen heeft trouwens een eclatant succes in Londen! Hij sluit dus goed aan op die Engelse humor. Lovende recensies overal. Maar omdat er teveel Nederlanders in de zaal kwamen zitten en hij wilde Engels publiek, heeft hij een bordje laten ophangen met in het Nederlands: “UITVERKOCHT”. Dat vind ik wel humor.

Maar om op die Polen terug te komen: de politie hield laatst een personenbusje aan, waar er 23 in bleken te zitten. Nou, ze hebben dus best gevoel voor humor, toch…..?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)