Je bent het waard…..

Nadat ik mijn derde kop koffie van deze dag naar binnen had gegoten, onderwijl de krant lezend, werd ik best vrolijk van een bericht waarin stond dat mensen van boven de zeventig, door het drinken van ten minste zeven koppen koffie per dag, langer leven dan mensen die op die leeftijd kalmer aan doen met koffie. Ik kom namelijk met gemak aan die zeven bakken.

E.e.a. is gebleken uit een Fins onderzoek onder 800 ouderen tussen de 70 en 94 jaar oud. En ze gaven ook wat cijfers. De veeldrinkers hebben een sterftekans van 0,76%, terwijl de zuinigerds 1,0% kans maken om het loodje te leggen. Ik zit trouwens wel altijd in zulke gevallen met de vraag: 0,76% van wát? Het verschil zit ‘m in de aanwezigheid van polyfenolen, ’n antioxidant.

Nou vind ik het verschil tussen 0,76 en 1,0 ook niet echt om over naar huis te schrijven en zou ik me kunnen voorstellen, dat het onderscheid meer voortkomt uit karaktereigenschappen van de koffiedrinkers. Ik verbind het drinken van koffie altijd met ‘gezellig’ als je het samen met anderen doet en een kopje leut in je eentje met een beetje ‘verwennerij’ van jezelf. Even zitten, éven rust, ’n pas op de plaats als je ergens mee bezig bent geweest.

Dat kan overigens net zo goed met een kopje thee, lijkt me. En wie weet herbergt dat ook wel een antioxidant, weet je veel. Hoe zo’n onderzoek uitvalt voor mensen ónder de zeventig? Ja, dat weet ik niet, hoor! Gewoon momentjes van rust inbouwen, dat lijkt me voor iederéén aan te raden, met of zonder koffie of thee. You’re worth it……..

3 reacties op “Je bent het waard…..

 1. Hansje

  januari 12, 2008 at 10:31pm

  De komende veertien jaar hou ik het nog maar even op mijn drie vaste mokken per dag. Dan zie ik op m’n 70e wel weer verder… 😉

 2. Sandra

  januari 1, 2015 at 12:52pm

  Ik geniet zeker van twee koppen koffie in de ochtend…. daarna vaak thee. Buitenshuis vaak koffie. Wel drink ik thuis de cafeïnevrije koffie…. vind ik best lekker ( buitenshuis gewone koffie.

  De tekst…. is super geschreven…

  @ Els ik drink ook uit mokken….. dus telt voor twee dus… (extra genieten)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)