Orch-idee…..

Omdat ik in m’n portemonnee nog ’n kortingsbon had van Intratuin, een van € 5,– maar liefst, toch niet te versmaden, en ik het ’t leukst vind om daar rond te lopen op een moment dat het er niet druk is, leek me dat deze ochtend een uitstekend plan. De kerstuitstallingen, waar ze vanaf begin oktober mee zitten, zijn opgeruimd en dat geeft erg veel ruimte, zodat nu de tuinameublementen van vorig jaar in de aanbieding kunnen. Bovendien rijen bakjes, mandjes, vaasjes en potten, gevuld met bloembollen van allerlei soort, allemaal op weg naar de bloeistatus. Daar val je sowieso voor, want wie verlangt er in januari nou niet naar de lente?

Ik had vandaag ook nog het plan om de kerst-en nieuwjaarskaarten van de muur te verwijderen en de kaalheid die zo’n handeling tot gevolg heeft moet absoluut worden opgevuld. Elk jaar heb ik dat en het kost wat, maar daar is zo’n kortingsbon dan weer goed voor. Dus nu heb ik narcisjes, hyacinten én primula’s, want die stonden zó te stralen in al die kleuren.

Ik heb ook iets gekocht, waarvan ik nooit gedacht had, dat ik ’t zou doen. Een orchidee. Daar stonden er een heleboel van in vele kleuren en patronen en ik weet niet wat me bezielde, maar ik zette er een in m’n karretje. Want ik heb helemaal niks met orchideeën eigenlijk. Ik wil de liefhebbers niet kwetsen, maar ik vind ze tuttig. Zo vreselijk ‘gekweekt’en ‘kijk-ons-eens-mooi-zijn’-achtig.

Ik heb een puur witte, zonder streepjes, stipjes of ander gefrutsel aan kleuren en die vond ik toch wel mooi. En ze zijn, anders dan ik altijd gedacht heb, eigenlijk helemaal niet moeilijk in het onderhoud. 17 tot 22°C vinden ze lekker, net als ik, wel licht maar geen zon, één keer in de week water, één keer in de maand mest en de zichtbare wortels willen graag lucht. Nou, dat kunnen ze krijgen, hoor! Ik ga mijn best doen om aan alle voorwaarden te voldoen.

Hij komt volgens zijn kaartje uit de ‘Eden-collection’ en is ‘protected by plant breeders right’. Nou, ik ben voor de mensenrechten lid van Amnesty dus wie ben ik om een orchidee-met-korting zijn recht op een goed leven te ontzeggen? Ik ga d’r voor……

6 reacties op “Orch-idee…..

 1. cockie

  januari 17, 2008 at 5:15pm

  Ik deel je gevoelens over de orchidee en raad eens wat er bij mij op de salontafel pronkt…???
  Maar liefst vier stuks, eigenhandig opgepimpt residu van een kerststuk en ik ben er nog trots op ook.
  We gaan ervoor, Els! 🙂

 2. els

  januari 17, 2008 at 5:22pm

  @Cockie: Viér? Wow!Maar inderdaad, we gáán er voor!

 3. Irene

  januari 19, 2008 at 12:30pm

  Dames, dames. Orchideeën zijn even erg als “we gaan ervoor”. Jatoch? 😉 Gelukkig gaat de orchidee uiteindelijk vanzelf terziele. Bij mij tenminste altijd wel (heel snel. Op een of andere manier krijg ik er om de zoveel tijd eentje cadeau; nou, die heeft dan pech, qua recht op een goed leven).

 4. els

  januari 19, 2008 at 2:21pm

  @Irene: Het is mijn eerste orchidee ever dus hoe dat goede leven afloopt (nou ja, dat weet ik eigenlijk wel) dus meer hoe lang het duurt voordát het zo ver is, is maar de vraag. En verder denk ik, dat jij toch een orchidee-aantrekkend type bent, dat je ze steeds maar weer cadeau krijgt. Cockie en ik hebben dat met bolchrysanten…..

 5. Gijs

  januari 19, 2008 at 3:11pm

  Sterfhuisconstructie heette dat bij ons thuis – bloemen of planten die niet helemaal naar je smaak zijn net even te koud/warm zetten en te weinig water geven. Bij andere cadeaus wordt het lastiger want je moet dat lelijke ding zo opbergen dat je het weer kunt vinden – stel je voor dat de schenker langs komt!

 6. Irene

  januari 20, 2008 at 6:04pm

  @Els: Dat denk ik niet hoor. Ik denk dat de orchidee gewoon een handig cadeau is als iemand je niet zo goed kent of niks weet. Zo kosten niet zo veel meer, en het lijkt heel wat. Ik probeer discreet te laten doorschemeren dat ik er niet van gediend ben, en als dat niet werkt, volg ik de methode van Gijs.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)