De dans ontspringen…….

Apeldoorn is een echte volksdansstad. Dat wist ik helemaal niet, maar het stond in de krant en dan zal het wel zo zijn. Ik herinner me de term volksdansen van heel vroeger, toen we met onze ouders in natuurvriendenhuizen kwamen en zo. Mijn moeder deed dan wel eens mee en ik weet nog, dat ik me een beetje zat te schamen voor haar gehups. Zelf vond ik als kind “Joepie, Joepie is gekomen….enz.” wel het uiterste van wat ik aankon. Ik drukte me als dergelijke activiteiten op het programma stonden.

Maar hier in Apeldoorn zijn dus drie volksdansverenigingen, waarvan “Phoenix” er één is. De dansleidster vertelde in de krant wat ze tegenwoordig allemaal doen. De klompendansjes doen ze vooral in het buitenland, verder is er nogal wat Balkan-gerelateerd werk. Ze hebben trouwens hun naam Volksdansvereniging veranderd in Internationale Dans Vereniging, omdat ze toch wel wat meer landen aandoen dansgewijs. Ze waren bang dat het wat geitenwollensokkerig en oubollig overkwam allemaal en daar konden ze wel es gelijk in hebben. Ze hebben dan ook een ledenbestand met een groot gat erin. Ouderen, dan een hele tijd niks en dan de kindergroepen.

“Maar wat een heleboel mensen niet weten is, dat je hier ook kunt salsadansen en dat we met de kinderen heel wat af jumpen!”, zegt de dansmevrouw. Ze gaan dus wel met hun tijd mee, daar kun je niks van zeggen. Maar ja, als je je stad dan weer volksdansstad gaat noemen in de krant, doe je dat hele effect natuurlijk weer teniet. Dan moet ik toch burgemeester en wethouders eerst een Veluwse klompendans zien doen op het Raadhuisplein. Of line-dancing, dat is nog beter, want dan zitten ze tenminste nog allemaal op één lijn ook…..

1 reactie op “De dans ontspringen…….

  1. jan

    februari 22, 2008 at 12:45pm

    Ik vond het ook nooit iets totdat ik een minidocumentaire maakte over Morrisdancers, Toen was ik om. Ondanks hun vreemde uitdossing en toeters en bellen zijn die echt leuk.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)