Bach, Palm en gemopper…..

Het was de Palmzondag van de Mattheus. We luisteren ieder jaar in ieder geval wel ’n gedeelte. Helemáál is soms net teveel van het goede en we slaan ook wel es ’n jaartje over, hoor. Vandaag zond de AVRO ‘m uit vanuit het Concertgebouw met het huisorkest o.l.v. Iván Fischer.

En dat is dan meteen de enige informatie, die bij ons in het Vara omroepblad stond. Geen solisten, niet welke koren het waren. Op z’n zachts gezegd ’n beetje summier. Nou heet het programmablad van de Vara ook Vara’s TV Magazine dus als radioluisteraar hebben ze geen boodschap aan je. Per dag worden er zes bladzijden besteed aan alles wat er te zién is, terwijl er krap anderhalve bladzij informatie wordt gegeven over wat er te beluisteren is. De tijd dat er iets begint. Dat is alles.

Mijn man heeft een gids in braille. Die moet, vanwege het feit dat het anders een heel boekwerk zou worden, wel beknopt zijn. Als hij dus méér informatie wil over iets, vraagt hij mij om even in mijn Vara TV Magazine te kijken. Nou, ik heb vaak nog minder omschrijving van een radioprogramma dan hij.Waar heb je eigenlijk nog een ‘radiogids’ voor, denk je dan. Het is eigenlijk meer een weekblad dat toevallig over televisie gaat, maar nog meer over de mensen, die met hun kop op de buis komen en daar zit ik helemaal niet op te wachten.En steeds vaker hoor je in programma’s zeggen: “Voor meer informatie, ga naar onze website, www……..enz.enz.”. Ik erger me daar aan. Het klinkt zo gemakkelijk. Zo van: het is ons teveel moeite, kijk zelf maar hoe je d’r achter komt.

Nou ja, door naar de website van de AVRO te gaan weet ik nu wel wie de solisten waren, dat het Groot Omroepkoor meedeed en het zogenaamde “jongenskoor” bestond uit het Nationaal Jongenskoor (nog nooit van gehoord eigenlijk) en het Nationaal Kinderkoor (ook onbekend) en bij dat laatste koor zullen, niet erg authentiek, ook wel meiden hebben gezeten, denk ik. Dat zou ik verloedering vinden en Bach vast ook.

Tot slot nog even een voorbeeldje van bezuiniging op de drukkosten van onze zogeheten radiogids. Mijn oog viel er toevallig op. Om 17.02 uur vanmiddag kwam er op radio 5 een kerkdienst. Nou was het zondag dus dat kan. Waar vandaan en welke dominee, geen idee. Als omschrijving stond er “Met preek en gezangen”. Nu ben ik niet kerks, maar dat lijkt me nogal wiedes. Maar ze hadden er voor belanghebbenden dan toch wel éven een link naar de website van Onze Lieve Heer bij kunnen zetten…….

2 reacties op “Bach, Palm en gemopper…..

 1. Tat

  maart 18, 2008 at 12:10am

  Niet om ’t een of ander, maar het is dus het Vara TV Magazine. Niet het Vara Radio Magazine.
  Al snap ik uw punt wel degelijk…. 🙂

 2. els

  maart 18, 2008 at 12:32am

  Dat weet ik ook, lees mijn vierde zin, tweede alinea, maar het is knap irritant, hoor, als je veel radio luistert!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)