Feest voor de bomen……

‘k Ga weer even mopperen, hoor! Want ze hebben “per abuis” tien gezonde bomen van meer dan honderd jaar oud gekapt in Zuidbroek, een wijk waar ze nieuwbouw aan het plegen zijn. “Communicatiefoutje”, zegt de gemeente.

Negen zomereiken en een groene beuk. Acht bomen hadden een “beschermde” status, terwijl de overige twee het predikaat “waardevol” hadden. De aannemer, die de kap heeft uitgevoerd, had opdracht van de gemeente, zegt hij.

Een vervelend trekje van mij is dat ik zo achterdochtig ben. Mijn echtgenoot heeft daar in dit geval ook last van, laat hij weten. Nieuwbouwwijk, gemeente, aannemer….die combinatie nodigt daartoe uit.

De verantwoordelijke wethouder zegt dat ie baalt en gaat proberen te achterhalen waar het fout is gegaan. Kijk naar de foto en je weet het, zou ik zeggen. “We gaan heus wel herplanten”, zegt hij “en nee, we leggen onszelf geen boete op wegens kappen zonder vergunning. Dat is te veel tijdrovend gedoe.”

Morgen is het hier “Boomfeestdag”, leuk hè…..?

3 reacties op “Feest voor de bomen……

 1. Lars

  maart 19, 2008 at 7:13pm

  Hier in U. is de kap begonnen op het Smakkelaarsveld, omdat er ondergronds e.e.a. moet gebeuren in aanloop naar geplande nieuwbouw.
  Ook jammer, vooral omdat gemeenten zich eigenlijk zouden moeten verplichten om volwassen bomen terug te plaatsen. Die zijn heel duur, maar dat is deze fout dan ook.
  Er komen nu vast wat sprietjes terug. Zünd hoor.

 2. Wieneke

  maart 20, 2008 at 11:27am

  Oh, wat vreselijk. Ik háát het als er gezonde bomen worden gekapt. Eer er weer zo’n grote eik staat zijn we zeker twintig jaar verder. In Friesland wordt er ook zoveel gekapt. Als iemand vindt dat er teveel blad geruimd moet worden dan is het weer van huppekee.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)