Blessureleed……

‘k Kan me er wel iets bij voorstellen, dat een werkgever niet zoveel zin heeft om een wild wintersportende employé door te betalen als ie dientengevolge in de kreukels ligt. Of wanneer dat toch niet zo’n flitsende middenvelder blijkt te zijn als die altijd van zichzelf dacht.

Wij hadden vroeger op kantoor een jongen die aan rugby deed. Dat is een ruige sport, dat weet iedereen. Elke maandag was het afwachten hoe hij nú weer uit de strijd was gekomen. Hij speelde op hoog niveau en was daar trots op. Ontleende daar ook een bepaald imago aan.

Hele verhalen had ie altijd en de meiden van de afdeling wilden best koffie voor ‘m halen, hoor, als hij weer eens z’n enkel hoog moest leggen en niet te veel mocht lopen van de dokter van z’n club. Er was een speciaal bankje voor dat doel.

Want hij kwam wél werken! Al was ’t op krukken. Bleef niet thuis en deed z’n werk, dat ook helemaal niet afhankelijk was van die enkel en dat was natuurlijk mooi meegenomen. Ik heb hem nog wel eens naar huis gebracht achter op mijn fietsje. Ook omdat het gewoon een leuke knul was, hoor, heus niet uitsluitend uit pure naastenliefde.

Een aantal jaren geleden alweer ging mijn echtgenoot op de eerste dag van onze kerstvakantie door zijn rug. Hij heeft veertien dagen zittend op een hoge stoel doorgebracht met zo nu en dan een loopje voor de voorgeschreven noodzakelijke bewegelijkheid. En hij was precies op tijd weer beter om weer aan het werk te gaan. Zijn collega’s zeiden na het horen van zijn onfortuin: “Waarom heb je je niet ziek gemeld? Ook niet erg handig, zeg!”.

We hebben daar gewoon geen moment aan gedácht! Het kwam nou eenmaal toevallig zo uit en dat was pech natuurlijk, want hij had zich de feestdagen minder pijnlijk voorgesteld. Maar eerlijk waar, het kwam niet in ‘m óp om in zijn vrije tijd z’n werkgever daarbij te betrekken. Is dat stom? Ik zou het niet weten….

Maar wat de werkgevers zouden moeten doen? Gewoon zorgen dat er voldoende rollators, krukken, trapliften en voetenbankjes voorhanden zijn. En voldoende meisjes om koffie te halen natuurlijk……!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)