Gesloten wegens niet open……

Vanmorgen hadden we het erover hoe lekker het is om door een uitgestorven binnenstad te lopen, vooral als dat een historische binnenstad is. Zonder winkelende mensen, kledingrekken, uitverkoopbakken en wat dies meer zij. Zodat je de gebouwen, pleinen en straten weer eens kunt zien. Maar nu wil “de consument” , zo staat het in de krant, dat de winkels áltijd open zijn. Dat moet er worden doorgedramd. Ik bén een consument en ik wil dat helemaal niet. Hoe komen ze d’r bij?

Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat de iets ruimere openingstijd van de supermarkt wel een aardig idee was. Als je van je werk komt zou je het anders niet halen om elke dag vers voedsel op tafel te zetten. En dat moet, want ook dát staat in de krant. Als je iets noodzakelijks bent vergeten, zoals, ik zeg maar wat, toiletpapier dan hoef je niet de krant van zaterdag in handzame stukjes te scheuren, want je kunt gewoon nog even een paar rollen gaan halen. Maar verder? Alle winkels open? Toch nergens voor nodig, zeg! Als je weet wanneer winkels open zijn houd je daar toch gewoon rekening mee.

Vroeger hadden we zelfs hele dienstregelingen door de week. Op maandag waren de kappers en schoenmakers dicht, de melkboeren, kruideniers en drogisterijen op dinsdagmiddag en de groentewinkels op woensdagmiddag. Verder weet ik ’t niet meer zo precies. En tussen de middag was van half één tot half twee alles dicht. Er werd gegeten. Klaar. Om zes uur deed iedereen, behalve de kroeg, z’n deur op slot. Ook in het grote Amsterdam, waar ik toen woonde.

Maar in deze tijd van mega en super is dat allemaal anders. De kleine winkels, die niet aan die opgedrongen “wens” van de consument zullen kunnen voldoen, gaan gewoon op de fles. Als je op een dorp woont, waar sowieso niks meer is, zul je een supergeorganiseerd inkoopbeleid moeten hebben én een diepvries.

Een 24-uurs economie, zou je daar nou zo naar moeten verlangen? Ik zeg dat niet vanwege de zondagsrust of zo, want daar zit ik verder niet mee, maar lekker een tandje lager voor iedereen is dat nou zo megaouderwets? Ik hoor net op de radio, dat er een afrit is afgesloten vanwege een overmatige belangstelling voor een IKEA-vestiging. En die is morgen gewoon wéér open, hoor ! Daar hoéfde helemaal niemand per se vandaag heen. Het is niet eens zondag…….

4 reacties op “Gesloten wegens niet open……

 1. karin

  maart 25, 2008 at 9:31am

  en bij Ikea kun je ook tot 21.00 uur terecht, dus wat dat inderdaad is? Verveling misschien wel en dan word je lekker beziggehouden, zo in de file.

 2. karin

  maart 25, 2008 at 9:37am

  en bij Ikea kun je ook gewoon tot 21.00 uur terecht, dus waarom al die mensen in de file gaan staan? Verveling waarschijnlijk, lekker beziggehouden worden.

 3. karin

  maart 25, 2008 at 9:38am

  oh, het stond er toch, in iets andere bewoording.

 4. els

  maart 25, 2008 at 11:45am

  Niet erg, hoor. Vind ik wel gezellig, jou in drievoud.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)