Gouden handel….

Die gouden plakken van Sven, zouden die nou van écht goud zijn? Of ’n pakketje schroot met ’n dun laagje goud? Er wordt niet zoveel goud meer gedolven, las ik, dus goud is goud waard vandaag de dag! Dat kunnen vooral de juweliers merken, doordat particulieren veel sieraden ter verkoop aanbieden. Gisteravond zagen we bijvoorbeeld hoe een Belgische juwelierster van alles aan het omsmelten was. Dat deed ze niet zómaar van hup, in een schaaltje en de brander erop. Nee, ze bekeek alles en vermoedde achter elk stuk een verhaal.

Zo had ze nogal wat trouwringen, waarbij ze aan de data die er in gegraveerd waren kon zien of ’t een beetje een succesvol huwelijk was geweest. De klapper was er één van drie maanden tussen de trouwdatum en de datum van aanbieding. Maar ze had ook hele oude trouwringen van mensen die al overleden waren.

En dan de armband van oma van een zodanig model dat de kleindochter ‘m niet zal dragen. Ze heeft ook totaal geen last van een familietraditiegevoel, zodat ze hem ook nooit zou óverdragen aan een volgende generatie.

Gouden kruisjes van mensen die ondertussen van hun geloof zijn gevallen, daar waren er ook nogal wat van. Kettingen, waar vervelende herinneringen aan zitten en die je dus niet meer om wilt. Tja, dan ligt zoiets maar in een doosje, terwijl je er hartstikke leuke dingen van zou kunnen doen. Op vakantie naar Ibiza met je nieuwe liefde of zo.

Bij zo’n programma als ‘Tussen kunst en kitsch’ zie je wel eens sieraden, die al tijden in de familie zijn en waarvan de achterkleindochter nou toch wel es wil weten of ze wat waard zijn. Daar schrikken ze dan soms behoorlijk van, want meestal is de taxateur erg enthousiast. Dat ze zoiets duurs zomaar in een laatje hadden liggen! Ik kan mijn dochters geruststellen, een dergelijke schrik zal hen bespaard blijven.

Ik ben helemaal geen sieradenmens. Ik vind het lastig, heb er geen verstand van en ’t past ook niet bij mij. Mijn trouwring, die ik ook niet meer afkrijg zonder vingeramputatie, is ongegraveerd, want dat kostte destijds extra en dat vonden we onzin. We kunnen de data zelf wel onthouden. Verder houd ik erg van goudsbloemen, goudrenetten en ook goudvissen vind ik best aardig om te zien……….

2 reacties op “Gouden handel….

  1. Smile

    maart 9, 2008 at 3:32pm

    Ik heb wel veel sieraden. Voornamelijk van zilver en veelal ook zelfgemaakt. Maar geen dochters… Maar zilver levert niet zoveel op als je dat weer inlevert.

  2. els

    maart 11, 2008 at 1:16am

    Maar als ik zou moeten kiezen tussen zilver en goud, vind ik zilver mooier!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)