Op reis in China…..

Voor de Belgische versie van “Man Bijt Hond”, die wij ergens leuker vinden dan de Nederlandse, is verslaggever Martin Heylen al een paar maanden op reis door China. Met een tolk maakt hij een gigantische ronde. Vanuit Peking, waar zijn reis ook weer zal eindigen.Hij spreekt zomaar mensen aan, bereidt niets voor, en daardoor krijg je veel “gewone” gastvrije Chinezen te zien. Zo makkelijk als mensen hem binnenlaten in hun huis, dat die naam soms nauwelijks verdient, het is wonderbaarlijk.

Ik weet weinig van China. Volg uiteraard de discussies over Tibet, de mensenrechten, teken zo nu en dan eens ’n petitie, maar ik zou niet weten wat ik er verder mee moet. Vooral ten aanzien van de Olympische Spelen van komende zomer, waarvan mensen vinden dat we er niet heen zouden moeten.

Je kunt van een sporter, die zich jarenlang een slag in de rondte heeft getraind om zich in zijn discipline te kunnen meten met de rest van de wereld, niet verwachten dat hij zich gaat bezighouden met iets anders dan zijn persoonlijk record. Vanwege de plek waar de Spelen gehouden worden, een keuze waar hij geen enkele invloed op heeft kunnen uitoefenen. Eigenlijk zouden die Spelen altijd in Griekenland moeten zijn, de bakermat. Maar oké, ze zijn in China. Guus Hiddink zei zaterdag in de krant, dat e.e.a. je er niet van hoeft te weerhouden om je mond open te doen. Zou ie dat in Rusland ook doen? Toch ook een land waar ze niet van álle babbels houden.

Nou ja, die reis van die Belg is leuk. Er zijn heel veel leuke Chinezen, die ondanks hun eenvoudige omstandigheden, toch zo vriendelijk zijn en blijven lachen. Vooral op het platteland is het armoe troef. Het is een mooi land, dat hebben ze dan in ieder geval.

Gisteravond zagen we, toen de tvploeg ging tanken bij PetroChina, hoe een Chinese man vier jonge meisjes, in rood met gele uniformen, aan het drillen was. Ze waren in opleiding voor het beroep van pompbediende. Hij had ze allemaal op een rijtje gezet en stond ervoor te schreeuwen: “Sta recht, kijk recht vooruit, strek je arm, geef het stopteken!”( en dat allemaal in het Chinees dus, hè). Toen die Belgische verslaggever zei, dat ie het ’n beetje militaristisch vond, stak de Chinees zijn borst naar voren en zei, dat het ook een pompstation van de staat was. Dus vandaar.

Toen aan de meisjes gevraagd werd of ze dat gedril eigenlijk wel leuk vonden, antwoordden ze alle vier dat ze het een eer vonden om de benzineslang van hun baas te mogen hanteren. En dat ze hun uiterste best zouden doen de functie waardig te zijn. Het leek een uit het hoofd geleerd lesje, deel van de opleiding. Kijk, zo motiveer je werknemers dus. Drillen. Ze doen geen mond meer open verder…….

5 reacties op “Op reis in China…..

 1. Irene

  maart 4, 2008 at 10:42pm

  Daar gaan wij in oktober naar toe. Alweer een land waarvan iedereen zegt dat je er niet heen moet gaan, en dat als je er toch heengaat heel anders blijkt te zijn dan iedereen zegt.

 2. els

  maart 5, 2008 at 1:00am

  @Irene: Zoals ze vroeger over Zuid Afrika zeiden: Je moet er geweest zijn om er over te kunnen oordelen. Daar houden we het dan toch op? Jij vertelt ons je ervaringen wel, toch? Mooie reis!

 3. Peter

  maart 5, 2008 at 11:56am

  Leuk stukje Els; zoals altijd. Ik geniet iedere keer weer van je taalgebruik en lichte humor. Ik ga komende zomer ook met mijn kinderen en partner naar China. Aanleiding zijn de Spelen, maar we gaan toch ook flinke stukken door het hele land reizen. De laatste week van de vakantie hopen we wat successen van Nederlandse sporters te kunnen vieren. Waaruit duidelijk wordt dat ik in ieder geval hoop dat er velen zullen gaan en dat een bezoek aan het Holland House niet tevergeefs zal zijn.

 4. els

  maart 5, 2008 at 3:50pm

  @Peter: China is hot! Hopelijk voor de sporters niet al té. Leuk, zo met z’n allen op reis. Veel plezier, ook met de voorbereiding!

 5. Anoniem

  maart 7, 2008 at 8:26pm

  China is een prachtig land, maar ik ben dan ook wel ietwat bevooroordeeld. (wij plannen al een reis voor over een jaar of 5 :-))
  Ik denk dat de Spelen juist voor China een stimulans kunnen zijn om dingen “beter” te doen.
  De situatie in Tibet en Taiwan is natuurlijk nog niet goed te praten, en hoe ze met gevangenen en zo omgaan weet ik niet.
  Maar de opvang van (gehandicapte) weeskinderen is stukken beter dan vroeger, en ook de rigide een-kind politiek wordt langzaam maar zeker los gelaten.
  Overigens: grapje van mijn kinders: hun ogen (nog meer) tot spleetjes trekken, met de mededeling: zo ben ik een chineesje :-).
  Sandra

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)