Daar is over nagedacht…..

De Amerikanen hebben uitgezocht, las ik, dat koffie helemaal zo slecht niet is als iedereen altijd dacht. Dat is wel eens vaker beweerd, maar nu hebben ze dat vastgesteld bij maar liefst 120.000 mensen en dat vind ik dan niet over één nacht ijs. Er is zelfs geconstateerd dat vooral vrouwen van middelbare leeftijd baat hebben bij het drinken van zo’n zes koppen per dag. Ik ben een bovenmiddelbare vrouw en het feit dat ik dat sowieso geworden ben, staaft de uitkomsten van dat onderzoek, want ik kom wel aan die zes bakken.

Maar nou zou ik wel willen weten waarom koffie speciaal op vrouwen dat effect heeft. Raken die meer ontspannen van zo’n bakje leut, praten ze er meer bij, komt ’t omdat ze meestal zelf moeten zorgen dat die koffie er komt en ze zich op die manier langer kunnen verheugen op die gezellige onderbreking of heeft ’t een medische oorzaak? Zitten bij vrouwen hart en bloedvaten anders in elkaar?

Over harten gesproken: ik hoorde vanmorgen op de radio ook, dat als je per ongeluk nou toch een nieuw hart nodig hebt, je het best naar België kunt gaan voor de transplantatie. Je hoeft daar minder lang te wachten. Daar hebben al Nederlanders gebruik van gemaakt, zelfs mensen die hier in Nederland niet in aanmerking kwamen voor een dergelijke ingreep en in België wel.

Maar Eurotransplant, de Europese organisatie die de bestanden beheert van iedereen die op de wachtlijst staat om een orgaan in z’n lichaam te laten vervangen en waar elke beweging op dat gebied moet worden gemeld, is het helemaal niet eens met deze gang van zaken. Het gebrek aan donoren in Nederland veroorzaakt hier wachttijden van 3 1/2 tot 4 1/2 jaar, terwijl dat in België minder dan de helft is.

België heeft natuurlijk dat andere donorregistratiesysteem en ze hebben er ook meer verkeersdoden, maar Eurotransplant vindt het niet eerlijk, dat de Hollanders daar gebruik van maken. Alleen als je in de grensstreek woont en toch al voor behandeling naar bijvoorbeeld een Antwerps ziekenhuis ging, dan ben je geëxcuseerd. Mensen zoeken hulp waar die te vinden is en dat de registratie niet overal hetzelfde geregeld is, is ook raar, vind ik.

Ik moet zeggen, zelfs hier in huis zijn de meningen daarover verdeeld. Ik zou totaal geen moeite hebben met het Belgische systeem: geregistreerd, mits je bezwaren kenbaar maakt. Mijn man is het daar helemaal niet mee eens. Hij is wel geregistreerd trouwens, maar “dat heb ik zélf gedaan”, zegt ie. Daar is over nagedacht. In Den Haag is er zelfs aardig diep over nagedacht de laatste weken. Maar als je bezwaar maakt tegen je donorschap heb je daar toch óók over nagedacht? En nabestaanden kunnen dat ook altijd nog doen, zélfs als het lijk in kwestie dat zelf anders wilde. Het is maar met hoeveel mensen tegelijk je hebt nagedacht.

Maar ja, het zal binnenkort dus sowieso wel niet meer kunnen, dat je gaat shoppen in een ziekenhuis over de grens, nu deze ‘kwalijke’ handelwijze van desperate Nederlanders aan het licht is gekomen. Netjes Europees op je beurt wachten, als je tenminste op een Nederlandse wachtlijst wordt toegelaten. Te laat? Jammer dan, maar dan is er altijd nog koffie na de dood…….

3 reacties op “Daar is over nagedacht…..

 1. jan

  juni 18, 2008 at 1:35pm

  Alleen het bericht over de koffie zorgde voor een weldadige rust

 2. Irene

  juni 19, 2008 at 11:31pm

  Daar kan echt niemand iets zinnigs uit concluderen, uit dat onderzoek. Ga maar na. Heb je weleens een bak Amerikaanse koffie gedronken? Om daar beverig van te worden moet je wel 10 koppen drinken. Maar dat wil je niet want het is afgrijselijk slootwater. Wel veel, dat wel, maar bah.

 3. els

  juni 19, 2008 at 11:59pm

  @Irene:Je zou wel eens gelijk kunnen hebben en dat is in Engeland ook eigenlijk zo. Vandaar dat we altijd een Senseo-apparaat meenemen als we daar naar toe gaan. Ook niet geweldig qua koffie, maar wel honderd procent beter als de bocht, die de Engelsen koffie noemen en je in ’n maat bloemenvaas krijgt aangeboden!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)