Bedelstaf…..

Dat reclameboodschappen soms ergernis oproepen is niks nieuws. Maar er is er nu een in omloop, die ronduit onwaarheden bevat en daar wil ik ’t toch wel eens even over hebben, hoor! Het gaat om een fondsenwervende oproep van de vanuit christelijke overtuiging opererende blindenbusiness: de Stichting Bartiméus Sonneheerdt.

In die spot roept een man opgewekt: “Kun je zien als je niet kunt kijken? Ja, dat kan”. Nou, dan is de Here Jezus zeker even langs geweest. Vervolgens zegt hij: “Je gehoor wordt scherper.” Ook daar is niks van waar, je gehoor wordt niet scherper en kan zelfs in de loop van de tijd achteruit gaan, zoals bij veel mensen gebeurt. Je gebrúikt je gehoor noodzakelijkerwijs beter, selectiever ook, maar dat is natuurlijk heel wat anders.

“Je leest met je vingers” is de volgende bewering. Dat kan, als je het brailleschrift beheerst en liefst van jongsaf aan, maar dat is voor lang niet alle blinden het geval. Diabetespatiënten bijvoorbeeld, van wie het gevoel in de vingers vaak niet optimaal is en die soms hun gezichtsvermogen achteruit zien gaan, zullen zijn aangewezen op auditieve informatie (via dat scherpe gehoor, weet je nog?) en mensen die op latere leeftijd blind zijn geworden krijgen het lezen van brailleschrift lang niet altijd meer onder de knie. Dus dat zinnetje van die Bartiméusman klopt maar zeer ten dele.

Daarna beweert hij: “Je voelt wie je kunt vertrouwen.” Ja zeg, ga nou gauw fietsen! Je mist als blinde de visuele informatie waarop je dat vertrouwen grotendeels baseert. Wij kennen mensen, die grotelijks zijn bedonderd. Dat kan je als ziende ook gebeuren, dat weet ik wel, maar vooral met geld is er nogal eens iets mis gegaan.

Het was in het revalidatiecentrum, waar ik werkte, een hot item. Want er waren mensen, die in een winkel gewoon hun portemonnee aan de kassamedewerker gaven met het verzoek er maar uit te halen wat nodig was. Dat moest snel worden afgeleerd! Vóelen, wie je kunt vertrouwen, is helaas een fictie.

Maar het meest kwaad zijn we eigenlijk, samen met meerdere mensen, die er verstand van hebben, over de bewering dat Bartiméus Sonneheerdt geld nodig heeft om computers voor blinden aan te passen! Computeraanpassingen zijn, net als andere hulpmiddelen voor blinden, van overheidswege opgenomen in de Regeling Hulpmiddelen van de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van aanpassingen in de privé-sector. Soms moet je een programmaatje zelf betalen, maar dat moeten mensen die niks mankeren ook. En op werkplekken komen de kosten ten laste van het UWV en dat hoeft Bartiméus Sonneheerdt dus ook niet te betalen.

Waar ze dat bedelgeld dan voor gebruiken? Ik zou het niet weten. Kennissen van ons hebben een brief geschreven naar het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) en ze gevraagd om “Bartje” tot de orde te roepen. Bartje heeft een lange bedelhistorie. Wie herinnert zich niet “Het kwartje van Bartje”, een jaarlijkse actie. Nou, het kwartje bestaat niet meer en deze radiospot is behoorlijk óngerijmd…….

3 reacties op “Bedelstaf…..

 1. jan

  oktober 12, 2008 at 3:45pm

  Heel goed. Je kunt niet genoeg luchtbalonnen doorprikken.

 2. Hansje

  oktober 14, 2008 at 9:01pm

  Bedankt voor de waarschuwing! Ik zou er ‘blind’ ingetrapt zijn. Maar ja, als ziende voel ik natuurlijk ook niet wie ik kan vertrouwen… 😉

 3. charles

  april 9, 2014 at 10:31pm

  Nou, kwartje voor bartje , daar heb ik ook voor gelopen als kind en zou aan het eind een etui met kleurpotloden krijgen als dank.
  Er weken op gewacht en na 40 jaar nog nooit gekregen.
  Ben dat nooit vergeten dus dan is we duidelijk hoe zwaar dat voor mij als kind gewogen heeft.

  Bartje bedankt, lul,

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)