Traditie…..

Ja, ik ben er vroeg bij, maar zaterdag is het alweer zo ver. Sinterklaas komt aan. In de krant werd het fenomeen, dat hij op talloze plaatsen tegelijk aankomt, “Het Geheim van Madrid” genoemd. Ik vind diep in mijn hart eigenlijk dat het tijd wordt om maar es ’n eind te maken aan dat geheim. De kinderen van deze tijd zijn zo slim, dat het helemaal niet nodig is om ze langdurig in de luren te leggen. Hij kán toch ook niet overal tegelijk zijn, dat snapt een kind!

Als we nou es gewoon vertellen, dat het Sinterklaasgebeuren een feest is, waarbij mannen, die soms best wel goed paard kunnen rijden, zich verkleden als de goede sint. En dat ze dan de buurjongens, en de neefjes Jan en Gijs, en o ja, ook hun zus Tineke, die op turnen zit en dus goed radslagen en handstandjes kan maken, vragen om zich zwart te schminken, ’n grappig pak aan te trekken om zo voor zwarte pieten te spelen. Een soort carnavalsoptocht dus. Zou kunnen, toch?

Of zullen we de mythe nog maar even bewaren, zolang het nog kan? Want dat het, ondanks de mensen die krampachtig voor “de traditie” gaan, toch wel een aflopende zaak zal zijn….je weet het niet, maar dat denk ik maar zo. Het zal mijn tijd nog wel uitduren, hoor en als het allemaal niet ál te commercieel wordt, vind ik dat best.

Onze kleinkinderen hebben het over de échte Sinterklaas, dat is die van de televisie, en de “neppers”. Die nemen ze letterlijk voor zoete koek. Probleem opgelost. Moet Bram v.d.Vlugt ’t nog wel even volhouden graag. Onze oudste kleinzoon is onlangs bijgepraat door z’n moeder en hij dácht ’t allemaal al. Hij was niet geschokt door de onthulling. Z’n broer is nog niet zover, zodat hij nu in ’t complot zit om dat nog even zo te houden en dat vindt ie wel leuk.

Ik begrijp, dat er ouders zijn die Sinterklaas en Zwarte Piet gebruiken om de wind er een beetje onder te houden in deze weken. Die bijvoorbeeld zeggen: “Als je nu niet lief gaat slapen, krijg je niks van Sinterklaas”. Alsof je dan nog slaapt, zeg! Ach, arme Sinterklaas, de kindervriend. Misbrúikt wordt hij, terwijl het zo’n heilige goeierd was. Dat heeft ie niet verdiend.

Maar weet je, ondertussen ben ik zo tradioneel, dat ik álle chocoladeletters al in huis heb. Nu is er nog keus, ik ben slim. En mijn hoofd zit al vol met rijmwoorden. Verder ben ik gelukkig goed gezond, hoor, maar ja, wat is nou 23 nachtjes slapen? Zo voorbij. Zondag even lootjes trekken….Hè, leuk jôh! Sinterklaas…..!

2 reacties op “Traditie…..

 1. Sandra

  november 12, 2008 at 9:44pm

  Ik begrijp alleen niet waarom er in zo’n sinterklaasjournaal nou van alles altijd mis moet gaan. Voor de kinderen die nog heilig geloven is het zo al spannend genoeg, en dan gooien ze ook nog de pakjes overboord. Of sinterklaas komt aan in de taai-taaitanic (die is dan wel weer leuk, maar ja, die zinkt natuurlijk.)
  Vroeger kwam die man geloof ik gewoon aan, zonder fratsen.
  En als je een chocolade-Y wil hebben, moet je er sowieso vroeg bij zijn. (De cadeautjes zijn overigens ook al in huis, kunnen ze die niet overboord gooien.)
  Toby maakt ook een onderscheid tussen de echte en hulpsinterklazen, vorig jaar had ie op school een stukje echt mens gezien, toen sinterklaas even aan zijn kin krabde.

 2. els

  november 13, 2008 at 1:14am

  @Sandra: Toen J. een keer Sinterklaas was op ’t LE had ie ook erg veel last van de baard (over zijn eigen exemplaar heen was die ’n beetje dubbel) en zag ik ook z’n hand diverse malen onder de nepbaard verdwijnen om aan z’n kin te krabbelen. Bij een blind of slechtziend publiek kun je dat ongestraft doen, bij Toby dus niet!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)