Friese wortels…..

In juli 2005 schreef ik eens ’n stukje over een onbekende neef van ons met dezelfde naam als die van mijn man, die ineens aan de telefoon hing, omdat ie bezig was de familiebanden uit te zoeken. En daar is hij nu mee klaar. Hij heeft van zijn bevindingen, samen met zijn vrouw, een prachtig boekwerk gemaakt. Het is professioneel gedrukt, mooi uitgevoerd en het is voor ons erg interessant en leuk om te lezen. Er staan ook veel foto’s in. Van voorvaders en voormoeders uit het begin van de vorige eeuw en ook later en dan is het leuk om te zien, dat er toch familietrekken zijn in al die gezichten.

Het familieverhaal gaat terug tot 1575 en onze neef heeft helemaal uitgezocht waar onze familienaam vandaan komt. Het is wel allemaal Fries wat de klok slaat, hoor! Mijn Amsterdamse genen slaan bijvoorbeeld nergens op tussen al die noorderlingen. Ordinaire import. Maar ik word genoemd in het boek en dat is toch mooi.

De afkomst van de familie is nederig, maar ze hebben zich wel opgewerkt. Het boek is “Armoe Troef” genoemd en dat is voor de wortels van onze stamboom goed gekozen. We krijgen een goed beeld van de tijden en omstandigheden, het leven en werken en het moet niet altijd makkelijk zijn geweest. Ook zie je de diverse uitgeoefende beroepen.

Onze neef heeft een goed werk gedaan en het moet een heel karwei zijn geweest. Je moet ook beslist historisch nieuwsgierig zijn aangelegd om zo’n project vol te houden. Maar dat was ie gelukkig……leuk!

4 reacties op “Friese wortels…..

 1. els

  december 25, 2008 at 1:07am

  Ik vind het ook heel leuk, dat iemand dat voor onze familie heeft gedaan. Je moet er wel tijd en geduld voor hebben!

 2. jan

  december 26, 2008 at 9:14am

  Ik ben al blij dat ik dit jaar een onbekende neef heb gevonden en een nicht heb ontmoet die ik al toen jaar niet had gezien. Wat een monnikenwerk, zo’n boek.

 3. els

  december 26, 2008 at 2:53pm

  Waar ik blij om ben is dat hij een bedrag van € 25,- heeft gerekend voor het boek. Dat is een schijntje als je de uren rekent. Het is behalve monniken- dus ook liefdewerk.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)