Ondertiteld……

Vorige week waren we op de ZieZo-beurs in Houten. Dat is een jaarlijks gebeuren waarop, als het meezit, allerlei nieuwigheden worden geshowd, die het blinden en slechtzienden een beetje makkelijker zouden kunnen maken in het leven. Een soort Huishoudbeurs, maar dan wat technischer en zonder het gegraai en de gratis hapjes.

Het is niet alle jaren even interessant, maar gezellig is het meestal wel. Vooral omdat je er mensen tegenkomt, die je tijden niet hebt gezien en omdat wij vroeger nogal met en voor de doelgroep van de beurs hebben gewerkt, kennen we veel mensen die er rondlopen en veel mensen kennen ons. En dat is leuk.

Deze keer woonden we ook een presentatie bij van een nieuw ondertitelvoorleesapparaat. Dat ding kun je op je tv aansluiten en dan leest een stem je de eventuele ondertiteling voor. Die stem kun je zelfs nog kiezen ook: ’n man of een vrouw, Nederlands of Vlaams. Aan alles is gedacht. Met de buitenlandse zenders heb je nog pech, ze zijn er in internationaal verband wel over bezig, maar voorlopig doen alleen de Nederlandse zenders mee. ’t Werkt via Teletekst. Het apparaat wordt niet vergoed door de zorgverzekering en dat is wel jammer als je in je uppie woont. Het apparaat kostte ( speciale beursaanbieding!) € 399,– en dat is voor veel mensen toch een behoorlijk bedrag.

Het aardige is, dat ik nu wel weet wat ik waard ben. Want hoe gaat dat bij ons thuis: er verschijnt een ondertiteling en ik begin vanzelf al te praten. Nou heb ik het geluk dat mijn man z’n talen kent dus Engels en Duits hoeft alvast niet en bij Frans ligt het erg aan de rapte waarmee de betreffende Fransoos z’n verhaal doet, maar dat hoeft vaak ook niet.

Maar bij Poetin bijvoorbeeld, die het vertikt om in internationaal gezelschap iets anders te spreken dan Russisch, terwijl hij dat erg goed schijnt te kunnen, of bij een voetbaltrainer van vreemde origine, dan zet ik mezelf even aan. Gaat vanzelf. We kopen het apparaat dan ook niet. Zonde van het geld. Ik ben goedkoper en ik lever er nog koffie bij ook. Mét ’n koekje.

Mijn man heeft op de beurs wel een nieuw sprekend wekkertje gekocht. De vrouwenstem daarvan heeft zo’n zálig “nulzesnummer”-timbre! En dat is lekker wakker worden, zeg! Vooral voor mannen natuurlijk……..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)