Toeval…..

Toevallig een oplossing ontdekken voor een niet zo wereldschokkend probleem, maar toch een die aardigheid biedt, is best leuk. Dat zit zo. Ik maak graag sudoku’s. Goed voor ouwe hersens, zeggen ze. ‘k Ben niet zo fanatiek meer als toen ik ze net ontdekte, maar toch.

Ik dacht altijd, dat deze puzzelsoort lastig zou zijn voor blinden, maar dat is niet zo. Ik zag namelijk in een folder een ‘zienden’-sudokuspel, bestaande uit een houten bordje met ronde uitsparingen waar je de cijferschijfjes in kon leggen. Het speelbordje had een prettig formaat. De meeste ‘aangepaste’ spellen voor blinden zijn zo groot, dat het te voelen ‘overzicht’ erg moeilijk wordt. Maar de ronde houten cijfertjes bleken ongeschikt om er braille op te kunnen plakken, zoals ik dacht dat kon. De puzzel zelf snapte mijn man eigenlijk meteen, want ik ben gelukkig niet slimmer dan hij.

Onze handige buurman maakte van metalen stripjes een goed voelbare afscheiding tussen de negen hokjes en toen waren eigenlijk alleen die cijfertjes nog een moeilijkheid. Maar toen waren we op een dag bij de Action, zo’n winkel waar je binnenloopt om te kijken wat je niet nodig hebt, en daar zagen we plotseling ( of ik eigenlijk het eerst, ha, ha!) van die ronde viltjes om onder stoelpoten te plakken. Ze waren van allerlei formaat, maar in die gesorteerde verpakking zat er ook een met een diameter waarvan we dachten dat die wel es in de gaatjes van het sudokuspel zouden kunnen passen. En dat wás ook zo! We plakten er telkens twee tegen elkaar aan, maakten 9 x 9 braillecijfers van 1 t/m 9 en plakten die bovenop het vilten rondje en voilá! Toen nog een plastic vleeswarendoosje waar onze onvolprezen buurman een houten verdelinkje in maakte en de sudoku’s konden van start.

We zitten nu alleen nog met wel érg veel viltjes van afmetingen die we niet kunnen gebruiken en zoveel stoelen hebben we niet. Misschien maak ik er wel een kunstwerk van. Een vilten Victory Boogie Woogie met rondjes of zo. Het heeft ons trouwens de kop niet gekost, hoor, want Action is een crisiswinkel.

We maken de sudoku’s uit de krant nu gezellig samen. Ik zet het diagram even voor hem op en hij komt er vaak beter uit dan ik, maar ik zorg voor de bijbehorende koffie. Dat is ook best slim……

3 reacties op “Toeval…..

  1. Wieneke

    maart 31, 2009 at 8:16pm

    Een vilten Boogie Woogie is een heel goed idee. De viltjes kleuren met bijv. Ecoline…. en dan er iets moois van maken. Hartstikke origineel!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)