Lofzang…..

Van de twintig grootste steden in ons land is Apeldoorn de meest grijze. Dat is gebleken uit een onderzoek naar de samenstelling van de bevolking hier. En ze hebben meteen ook even gekeken naar de aanwas. Er wonen naar verhouding dus veel bejaarden in Apeldoorn. Boven het artikel dat ik las stond: “Apeldoorn de meest grijze stad…is dat erg?”. Nou, dacht ik niet, hoor!

Wat er nogal veel gebeurt is, dat welgestelde Randstadters voor een rustige oude dag een riant appartement kopen in het landelijke Apeldoorn, waar de tijd net ’n pietsje meer heeft stilgestaan dan elders. Dat zullen de bestuurders wel niet vinden natuurlijk, maar dan lijkt het soms zo. Vinden wij dat erg? Nee, dat vinden wij niet erg. Zelfs wel lekker. Echte Apeldoorners, en dat zijn wij niet, zeggen ook dat ze even ‘naar ’t dorp’ gaan als ze in het centrum moeten zijn. Ik vind het hier stads genoeg trouwens.

Als je ’s maandags in de krant leest hoeveel mensen er in het weekend bij het aangenaam verpozen in de binnenstad in elkaar geslagen zijn en hoeveel fietsen er weer gejat zijn, nou, dan blazen we ons partijtje heus wel mee. Maar verder is het hier rustig en prettig wonen. Je moet even weten waar.

Alleen die verhouding ‘bejaarden en jongelui’ met name de groep 18 tot 35-jarigen, die schijnt dus niet te kloppen. Het ‘stads’bestuur zegt, dat je om die samenstelling nou eenmaal niet heen kunt en daarom gaan er meer woonvoorzieningen gebouwd worden, waar de oudere mens kan wonen. En omdat die ook verzorgd moet worden gaat men opleidingen en werkgelegenheid creëren in die specifieke sector. Mooi of niet? Je kunt hier in alle rust naar je laatste rustplaats.

Maar die rijke piefjes uit het westen moeten dan wel blijven komen, hoor! Van harte welkom. We hebben zóveel te bieden! De Apenheul, Het Loo, Berg en Bos, de Julianatoren, Orpheus en Coda vanwege de cultuur en allemaal op loopafstand of anders te bereiken met ons prima openbaar vervoer als de Bentley het even niet doet……

3 reacties op “Lofzang…..

 1. jan

  april 12, 2009 at 10:50am

  Nou Els, zolang journalisten in jouw stad het stelen van fietsen nog nieuwswaardig vinden is Apeldoorn een toonbeeld van rust.
  Overigens las ik deze week dat het aantal criminele bejaarden schrikbarend groeit. Het tij in Apeldoorn zou dus maar zo kunnen omslaan.

 2. els

  april 12, 2009 at 11:36am

  @jan: Je weet natuurlijk ook nooit hoe die rijken uit het westen aan hun geld zijn gekomen, dus wat halen we in huis hier? Verder worden de mensen steeds ouder, dus dat het aantal criminele bejaarden stijgt is gewoon een gevolg van langer doorwerken in de business!

 3. els

  april 13, 2009 at 12:50am

  …en bij nader inzien geloof ik eigenlijk ook niet dat gestolen fietsen hier de krant nog halen. Er wordt gelukkig nog wel ingebroken en overvallen en zo nu en dan gemoord, dus qua nieuwsgaring is er nog wel wat te doen, hoor…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)