Stokvoering…..

De muziekdocent van Het Loo Erf, het revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden, tegenwoordig onderdeel van Visio, waar mijn man en ik jarenlang hebben gewerkt, gaf gisteren wegens pensionering de pijp aan zijn naamgenoot en wij waren bij z’n afscheidsfeestje. Daar waren veel mensen op af gekomen en het was dan ook bijzonder gezellig. Hij is heel veel jaren onze collega geweest dus uiteraard waren de anekdotes niet van de lucht. Zo gaat dat.

Zo was het ooit, en misschien is dat nog wel zo, hoewel er lekker bezuinigd is dus je weet het niet, de gewoonte, dat nieuw-aangestelden een introductieperiode doorliepen langs alle afdelingen van het centrum. Daarbij was het ook de bedoeling dat ze, om zich geheel en al te kunnen inleven in de duistere wereld der blinden, met een stok en zwarte bril de straat op gingen om zich in het verkeer te begeven. Eerst op het terrein zelf en daarna echt op pad.

Dat was peentjes zweten en waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van de hele introductie. Maarten vertelde dan ook, dat hij met angst en beven de drukke Zwolseweg alhier moest oversteken. Daarbij gebruikmakend van zijn als musicus toch zo optimaal getrainde gehoor.

Dat bleek tegen te vallen, want de fietser die hij onbekommerd de blindenstok tussen zijn spaken stak had ie niet horen aankomen. Het liep gelukkig goed af, geen gewonden, maar de reactie van de fietser, toen “de blinde” zijn bril afzette en vroeg “Gaat het?”, was hij na 28 jaar nog niet vergeten….!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)