Bak…..

Zo, na een paar dagen horizontale dienst vanwege een letterlijk duizeling(op)wekkende hoofdpijn, is hier weer eens ’n berichtje uit kwakkelland. De koppijn is weg vandaag en zo hoort ’t ook. Ik kan de krant weer lezen en (niet te lang) met de computer aan de gang.

Zo las ik, dat we in Apeldoorn voorzien worden van blauwe bakken van 240 liter inhoud om ons oud papier en karton in te verzamelen. Als ik zeg: blauw dan bedoel ik BLAUW. Knál! En eigenlijk vind ik dat niet passen in ons groene Apeldoorn. Ik hoop dan ook, dat de mensen ‘m een beetje uit het zicht zetten. Bij ons moet ie sowieso de schuur in, want onder de poort is het al vol met z’n groene en grijze broers en ’n tuinkast. Ik had de bak al gezien in de “proefwijk” Berg en Bos en daar knalde hij ook al zo tussen het ruim aanwezige struweel. Maar ja, welke kleur hadden ze dan moeten nemen? Alle reguliere kleuren zijn al bezet met andere goede doelen dus we doen het er maar mee.

Maar handig vind ik het wel, hoor! Dat gerommel en gezeul met die dozen oud papier was toch lastig. Vooral als de bodem er dan ook nog es onderuit viel, omdat het een chipsdoos was, die berekend is op lichtgewicht. We hebben ook altijd veel gebrailleerd afval en met een kantoor aan huis nog es veel ‘geshredder’. Dat tikt lekker aan.

Wij hebben een al behoorlijk oude man van ver in de tachtig die ons papier ophaalt voor zijn “ouwemannenkoor” zoals hij dat noemt. Maar die man wordt steeds krommer en we vinden eigenlijk dat dit een mooie gelegenheid is om ‘m een beetje tegen zichzelf te beschermen, want hij sjouwt zich altijd zuchtend een ongeluk. Hij neemt de dozen achterop zijn fiets en we zijn bang dat hij nog een ongeluk krijgt ook. We weten gelukkig waar ie woont en zullen hem dus laten weten dat we kiezen voor het gemak van de bak en dat hij ons maar moet schrappen uit z’n route.

De gemeente Apeldoorn, die de bak laat legen, zoals ze ook met de andere kleur bakken doet, maar dan eens per maand, zegt na te denken over een compensatie voor de verenigingen, die waarschijnlijk een deel van hun inkomsten kwijtraken doordat veel mensen zullen doen wat wij doen: kiezen voor de bak.

Aan de andere kant: ik las ook, dat het steeds moeilijker voor ze wordt om ‘ophalers’ te recruteren. De meeste verzamelaars raken, net als de onze, op leeftijd. Dat zal per vereniging en plaatselijk wel verschillen, hoor. Ik weet ook van families waar het van vader op zoon overgaat, dat werk.

Nou, tot zover de blauwe bak. Ik ga over op een ander bak: koffie! Die gaat er gelukkig ook weer lekker in na al mijn geziek……

3 reacties op “Bak…..

 1. karin

  november 12, 2009 at 9:49pm

  Ik zag van de week de nieuwe bakken, ze zijn niet knal, maar petrolblauw. Persoonlijk vond ik die knalblauwe mooier, maar ik denk dat er meer Apeldoorners het eens zijn met jou.

 2. Smile

  november 13, 2009 at 11:19pm

  We hebben em nog niet maar we zijn nu al heel erg blij! Bij ons wordt het altijd opgehaald op de eerste zaterdag van de maand en dan regent het altijd – of zo lijkt het in elk geval. Nee, laat die blauwe bak maar komen!

 3. Wieneke

  november 14, 2009 at 11:54am

  Tja, mooi blauw is niet lelijk 😉 In ons dorpje wordt er twee keer per maand oud papier opgehaald. Een keer voor de clubs en een keer voor de kerk. Dus als je de ene keer mist, heb je nog een kans.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)