BPM…..

Het plan van minister Eurlings met betrekking tot die kilometerheffing is hier in huis uiteraard onderwerp van gesprek. Het deel: afschaffing van de wegenbelasting en de bpm vinden we natuurlijk gunstig. Dat is wel wat. “Maar waar is bpm eigenlijk een afkorting van?” vroeg ik als ondeskundige. Daar moest diep over worden nagedacht. Je denkt in Nederland toch gauw aan iets Engels of zo. Die ‘b’ zou toch wel eens voor ‘belasting’ kunnen staan, dat lijkt logisch, maar de rest? Nou, dat bleek gewoon ‘personenauto’s en motorrijtuigen’ te zijn. Hoe simpel kan iets zijn. Maar ‘aanschafbelasting’ hoorde ik het ook al noemen.

Het schijnt trouwens iets typisch Nederlands te zijn, die belasting, die het aanschaffen van een auto of motor lekker prijzig maakt. In België is dezelfde auto in aanschaf duizenden euro’s goedkoper. De minister zei het zelf. Maar hij was op zoek naar een ‘eerlijker’ systeem. Hij zegt dat in de kilometerheffing gevonden te hebben. En nu moet de overheid kastjes in auto’s gaan bouwen, dan ben je via GPS mooi te volgen (al zéggen ze van niet, maar wie controleert dat?) en ze moeten ook hele moeilijke computerregistraties gaan invoeren, omdat je op een landweggetje minder betaalt dan op een dure snelweg om overheen te rijden.

Wat een gedóe, zeg! En wat gaat dat op voorhand allemaal niet kosten! Behalve voor de overheid gaat het nog járen duren voordat íemand er profijt van heeft van dit plan. In het nieuws meldde men, dat Nederland dan het eerste land ter wereld zal zijn met zo’n systeem. Daar gáán we weer! Uitslovers en vooroplopers van kijk óns eens!

Ik zou zeggen, pak de goeie dingen uit het buitenland erbij. Maak gewoon tolwegen. Dan betaal je metéén als je er per se overheen wilt of móet, dat kan ook, en iemand die daar geen zin in of er de tijd voor heeft, kan dan, net als in Frankrijk, een alternatieve route kiezen. Dat zal toch óók fileverminderend werken? Of denk ik nou een beetje teveel in vakantietijd en bovendien sluiproutebevorderend? Daar zou je dan plaatselijk iets aan moeten doen. Niet dóór een dorp, maar er omheen of zo.

En verder de kosten voor particulieren bij het tanken leggen. Net als in Duitsland, waar ze geen wegenbelasting hebben. Wie veel wil rijden, betaalt meer. Een grote bak is onvoordeliger in het gebruik, dan koop je vanzelf een kleinere en wellicht schonere. Of je moet zeven kinderen hebben, dan moet je wel. Maar dan heb je weer kinderbijslag hier, dus ach. En anders koop je een paard en wagen. Hoef je alleen maar op de bpm van het paard te letten. De beats per minute…….

3 reacties op “BPM…..

 1. Irene

  november 15, 2009 at 6:47pm

  Maar als ik het goed zie heb je daar een telganger voor die kar lopen, dus dat is dan onherroepelijk een 2-takt …

 2. Peter Weehuizen

  november 16, 2009 at 12:59pm

  Dat van die tolwegen lijkt me geen goed idee. De vergelijking met Frankrijk gaat niet op. In Frankrijk heb je altijd een alternatief met de route nationale, een doorgaande weg die gratis is. Waar dat alternatief er niet is, is er ook geen payage. Dat systeem van de routes nationale is niet vergelijkbaar met onze provinciale wegen, die vaak veel meer kruip door sluip door, en voor het lokale verkeer bedoeld zijn.

 3. els

  november 16, 2009 at 1:36pm

  @Peter W.: Toen ik het opschreef wist ik het natuurlijk al: we hebben daar de goede infrastructuur niet voor. Te vol, te klein, maar ach, een mens roept wel es wat! Maar afrekenen aan de pomp: de verbruiker betaalt en hoe ie dat gecompenseerd krijgt kan verschillen, maar de wegenbelasting (waarvan een erg groot deel naar de ‘algemene middelen’pot gaat!)afgeschaft, dat lijkt me wel wat.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)