Wie wat bewaart heeft wat……

Het was alweer een poos geleden dat ik het boek van Geert Mak, “De eeuw van mijn vader”, las en daarom ben ik er weer eens in begonnen. Het is natuurlijk geen romannetje, maar toch leest het wel makkelijk. Dat komt uiteraard doordat het ook over zijn familie gaat. Dan zit er een lijn in, waardoor de geschiedeniskroniek, die hij eigenlijk schrijft, een gezicht krijgt. De eeuw is ook die van míjn vader en voor vierenzestig procent ook die van mij. Er zit dus heel veel herinnering in het boek, omdat ik er gewoon bij was.

Ik ben ’n pietsie jaloers op Mak, omdat hij een familie had, die van alles bewáárde. Ze schreven elkaar, (dikwijls wekelijks!) brieven, omdat ze nou niet bepaald naast elkaar woonden, maar die zijn ook behouden gebleven. Z’n moeder bewaarde alle ansichtkaarten die ze kreeg en er zijn foto’s van alles en iedereen bij diverse gelegenheden. Ze waren kennelijk ook welgesteld genoeg om in het bezit van camera’s te zijn om dat vast te leggen en dat had ook niet iedereen, dat scheelt natuurlijk. In onze familie is ook wel wat bewaard en ik zelf ben wel bewaarderig van aard, maar zoals de Makken het gedaan hebben is erg precies. Ze hadden dominees, boekhouders en onderwijzers in de familie, precieze types, dat scheelt ook. Dan kun je een leuk geschiedenisboek schrijven. Meer families zullen dat wel hebben, hoor. Historisch besef en zo.

Afgezien van mijn gelees, moeten we gaan opruimen in huis. Dat moet van tijd tot tijd. En helemaal als de dagen weer gaan lengen heb ik dat toch wel. Volgende week gaan we een paar dagen naar Drenthe, maar daarna ga ik maar weer eens naar Intratuin voor wat ‘voorjaarsgebloei’. Is dat opruimen, Els? Nee, natuurlijk niet, maar historisch gezien komt de lente er heus weer aan en dan komt dat geruim vanzelf. Ja, het archief, voor zover aanwezig, laat ik met rust. De foto’s ook……….

*Denk ik dan helemaal niet aan Haïti? Natuurlijk wel, maar hoewel ik acties prachtig vind en hoe meer hoe beter, vind ik de zelfvoldaanheid zo náár overkomen. Jippie, wat zíjn we weer goed! Het moet wel zo, dat weet ik ook wel, anders komt er niks van en blijven mensen op hun gat zitten, maar er is mij waarschijnlijk historisch iets ingegeven….tja, daar doe je weinig aan…..

1 reactie op “Wie wat bewaart heeft wat……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)