In hart en nieren…………

Je ziet deze week wel érg veel harten in de reclame vanwege Valentijnsdag, de dag die je vroeger helemaal niet had. Je verkering wist zo wel hoe je over ‘m dacht. Vandaag de dag staan die harten symbool voor liefde, die je alleen maar kunt bewijzen door op z’n minst een kaartje te sturen, maar liever nog geld uit te geven aan een mooi Valentijnscadeau. En je hart weg te geven natuurlijk, maar misschien had je dat allang gedaan!

In dat verband las ik in de krant, dat er een lespakket is gemaakt voor leerlingen van de basisschool, waarin het gaat over orgaandonatie. Nou is dat wel voor de groepen 7 en 8, dus niet de kleintjes, maar toch weet ik niet of ik als ouder zo blij zou zijn met deze voorlichting. De kinderen krijgen mentaal nogal wat voor hun kiezen, vind ik. Hoeveel volwássenen griezelen al niet bij het idee om na hun overlijden uit elkaar geplukt te worden? Ik ken ze. Er is al bekend, dat ik er geen bezwaar tegen heb, als ik tenminste nog iets bruikbaars te bieden heb tegen die tijd.

Maar voor zulke jonge kinderen vind ik het eigenlijk nog geen onderwerp. Misschien zit ik er helemaal naast, hoor, en vinden ze het hartstikke interessant. Ik denk, dat zoiets voor ieder kind verschillend is. Ook hoe en óf er thuis wel eens over is gepraat en hoe ouders daar zelf mee omgaan. Ik heb wel eens gelezen over ouders van wie een kind was overleden en die het een prachtig idee vonden dat hun kind gedeeltelijk voortleefde, doordat het met z’n organen andere
kinderen had geholpen. Dat heeft natuurlijk ook wel iets moois. En wellicht heeft dat kind er zelf een stem in gehad, maar dat is niet altijd zo.

Maar of je ’n gezond kind in de basisschoolleeftijd al zo jong moet opzadelen met zoiets als orgaandonatie? Op die leeftijd ligt dat sowieso helemaal thuis, denk ik. Een kind kan zich vanaf twaalf jaar al wel laten registreren en als het daaraan toe is, is dat prima. Maar de huidige leeftijd van zestien jaar lijkt mij toch beter en dan rijden ze ook brommer en als je ziet hoe ze dat soms doen, tja…….moeilijk onderwerp, hoor……

1 reactie op “In hart en nieren…………

  1. Wieneke

    februari 9, 2010 at 10:17am

    Kinderen horen op de leeftijd van 11, 12 nog niet belast te worden met dit soort problematieken. Leer ze maar fatsoenlijk lezen, schrijven en rekenen en waar Leeuwarden en Amsterdam ligt. En voor de rest moeten ze onbekommerd hun eigen kleine dingetjes kunnen doen.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)