Pas op! Aardig!……

De stichting Sire, je weet wel, de club die op onze normen en waarden past, heeft een nieuwe website gelanceerd: www.pasopaardig.nl. Ze zijn een nieuwe campagne gestart, waarbij ze de bevolking (en dan alleen het deel dat “aardig” is) hebben ingedeeld in categorieën. Zo hebben we “groeters”, “complimentenmakers”, “uitdelers”, “attenteriken” en “wegwijzers”. Op de site staat, zeggen ze, hoe je ze kunt herkennen en hoe je met ze moet omgaan. En wat je van ze kunt léren natuurlijk, want daar is Sire voor in het leven geroepen.

Ik vind de naam van de website een beetje verwarrend, eerlijk gezegd: pasopaardig. Alsof je zou moeten oppassen voor aardig. Tenminste, zo lees ik het met mijn ietwat wantrouwige inborst. Ik ken namelijk mensen, die aardig dóen, maar het niet zijn. Niet zo veel, hoor, maar ze bestaan. Ik heb er een antennetje voor en ik kan het niet uitleggen, maar heb ze snel door. Daar moet je waarschijnlijk behoorlijk oud voor zijn en veel mensen zijn tegengekomen in je leven. Niet dat ik zó’n achterdochtig type ben, hoor, dat valt wel mee, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn tegenwoordig. Maar daar hoor je uiteraard niks van bij Sire.

De groeters vind ik leuk. Even contact en er hoeft verder eigenlijk niks, behalve terug groeten natuurlijk. Zo ben ik dan wel. Bij complimentenmakers moet je wel doorhebben of ze het ménen. Ligt er aan of je ze goed kent. Van iemand, die je nóóit complimenteert, omdat hij dat niet nodig vindt of zelfs slijmerig, sla je de keer dat ie dat wél doet natuurlijk hoger aan. En dat is aardig.

Bij uitdelers ligt het er aan wát ze uitdelen, want dat kan ook een schop zijn. Vraag maar aan de gemiddelde voetballer. Maar dat bedoelen ze niet bij Sire. Die bedoelen mensen, die van alles delen met je. Makkelijk iets kunnen missen. Of dat nou geld is of iets anders, ze doen je graag een plezier. Dat plezier delen ze dan ook met je. Attenteriken ( ik vraag me trouwens af of dat woord in Van Dale komt of staat) zijn in ieder geval mensen, die aan anderen denken. Het is attent als iemand vraagt hoe het nou met je enkel is, als ie weet dat je van een uitdeler in ’n wedstrijd ’n trap hebt gekregen. Als ’n man aan z’n trouwdag denkt en een bloemetje meebrengt voor z’n vrouw is dat ook heel attent. Wij vergeten allebéi onze trouwdag dus bij ons is dat een vergeefse actie, maar dat terzijde. Het is natuurlijk net zo attent van zijn vrouw als ze een extra lekker maaltje heeft gekookt. Nou ja, zoiets. Aárdig dus.

Tenslotte wegwijzers. Zijn dat mensen, die je op straat vertellen waar je de dichtsbijzijnde apotheek kunt vinden of een museum of zo? Of gewoon de weg wijzen naar een straat waar je moet zijn? Kom, kom, met de tom-tom is al veel opgelost. Of zijn het de mensen, die je de weg wijzen in het leven? Dominees, pastoors, imams, docenten en politici zouden allemaal wegwijzers kunnen zijn. Als ze niet zelf de weg kwijt zijn.

Ik ben niet op de website geweest nog. Ik reageer dus uitsluitend op de naam. Misschien zoek ik het veel te ver en bedoelen ze alleen maar dat het lontje langer moet worden, we een beetje aardiger moeten worden tegen elkaar. Maar waarom die waarschuwing Pas Op Aardig er dan bij moet. Het klinkt ’n beetje averechts, maar dat vind ik dan……..

4 reacties op “Pas op! Aardig!……

 1. Wieneke

  februari 3, 2010 at 10:09am

  Toen ik de reclame zag begreep ik het niet eens meteen, maar dat komt omdat ik al jaren in een echte groetregio woon. Iedereen – ook de jongeren en kleine kinderen – zegt elkaar gedag bij het passeren. Ook worden er veel praatjes op straat en in de winkels gemaakt. Hier is onderlinge hulp (nog) heel gewoon en ik ken/ontmoet veel aardige mensen. Het is toch een kleine moeite om een beetje aardig te zijn voor elkaar. Het gaat helemaal niet om dure cadeaus of enorme bossen bloemen, maar zoals jij zegt inderdaad om een belangstellende vraag of een welgemeend complimentje. Ik vraag me af of de echte hufters nu iets opsteken van zo’n campagne.

 2. els

  februari 3, 2010 at 2:09pm

  Hier in Apeldoorn groet niet iedereen, want ze willen graag een ‘grote stad’ zijn en daar doen ze zoiets aardigs nou eenmaal wat minder. Maar in onze buurt wel, hoor, en dat praatje komt er vaak ook wel van. En op onze buren kunnen we altijd rekenen, zoals dat andersom ook is. Of de campagne aan de rasechte horken besteed is weet je natuurlijk nooit,als Sire maar niet denkt dat de jaren vijftig weer uit de mottenballen gehaald kunnen worden. Andere tijden, wij leven in de onze met alle invloeden overal vandaan, die ons vroeger niet bereikten…..

 3. Wieneke

  februari 4, 2010 at 10:22am

  Ik weet niet precies hoe groot onze bevolking was in de jaren vijftig, maar ik kan me nog wel een oudejaarsliedje herinneren van Wim Kan over ’12 miljoen oliebollen dansen in de pan’ en dat was veel later. We zijn nu met 17 miljoen en dat heeft zo zijn consequenties. Veel mensen op een klein oppervlak… dan komt er meer hinder en last, dus minder aardig zijn. Als ik in de Randstad ben, dan merk je dat heel goed. Daarom ga ik maar niet zo vaak 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)