“Scorebordjournalistiek……”

Dat we vanmorgen zo laat ons nest uit waren kwam natuurlijk door de Olympische 1500 meter schaatsen van vannacht. Als er vier jongens meedoen, onder wie Sven, de stakkerd die nou eenmaal álles moet winnen, is dat logisch. En ik was blij dat ik opgebleven was, hoor! Wat was die Tuitert blij, zeg! Zoals hij rondreed nadat ie góud had! Hij deed z’n handen uit elkaar in zo’n gebaar van : “Ja sorry, ik weet zelf óók niet precies hoe ik ’t deed!”. Ik vond het geweldig!

En oké, dan wordt Sven ’n keertje 13e, so what? Dat lijkt me ook heel gezond voor hem en de natie. Het is niet echt zijn afstand dus dat kan gebeuren. Maar Mark is voor mij de man van ’t jaar, voorlopig. Het jaar is nog jong tenslotte.

Voetballen doen ze hier gelukkig nog op een gewone, wat zeg ik, zelfs christelijke tijd. Dat wordt in dit huis ook op de voet gevolgd. Toch moet ik eens even iets kwijt, dat ik heel raar vind met voetballen. Luister. Iemand krijgt per ongeluk een bal tegen z’n hand. “Onopzettelijk hands” heet dat. En het heet niet voor niks vóetballen dus de scheidsrechter vindt, dat de tegenpartij een strafschop moet hebben. Die wordt benut dus de club staat achter. Maar de scheidsrechter heeft niet goed gezien wat wij televisiekijkers allemaal wél gezien hebben: het was niet opzettelijk dat de bal tegen z’n hand kwam en daar krijg je dus normaal gesproken geen penalty voor.

Als hij na de wedstrijd fris gedoucht z’n gewone kloffie weer aan heeft en de televisiebeelden, die wij dus allemaal al gezien hebben, heeft teruggekeken, komt de scheidsrechter bij de verslaggever vertellen, dat hij het in de wedstrijd bij het verkeerde eind had. Hij geeft toe, dat hij fout zat en dat vindt iedereen heel dapper van ‘m. Maar tóch blijft de uitslag hetzelfde en wordt niet gecorrigeerd. En dat vind ik gek. De gevolgen zijn vaak groot voor de stand in de competitie.

Kijk, vroeger in de oudheid moest de scheidsrechter ook in een split second een situatie beoordelen en daaraan is natuurlijk niets veranderd. Maar als ie fout zat kraaide er geen haan naar, een beetje gemor in ’t veld, gemopper op de tribune en dan had je ’t wel gehad. Maar de tijd heeft verdorie toch niet stil gestaan! Nu is er wél de mogelijkheid om uitgebreid te bekijken hoe een overtreding tot stand kwam. Dat hoeft niet bij elke gele kaart, dat snap ik ook wel en ik neem aan, dat het allemaal te veel soesah zal zijn, maar ik vind het heel sneu en onbevredigend als een club, vooral die voor wie elke punt heel belangrijk is, verliest omdat er verkeerd beoordeeld wordt. En een wedstrijd wordt beïnvloed op deze manier.

Dan staat zo’n man heel flink te doen voor de camera, zo van : “Ja, ik heb het terug gezien en inderdaad, ik zat er helemaal naast!” en dat er dan gewoon niks mee gebeurt….Raar, vindt deze ijsmuts…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)