Gescreend……

Gisteren was ik weer aan de beurt voor het tweejaarlijks borstkankeronderzoek. Ze hebben de naam van de dienst die dat uitvoert een beetje veranderd. Het heet nu Bevolkingsonderzoek Oost. Die naam zal ook voor de andere windrichtingen wel zijn aangepast. Het woord ‘borstkanker’ komt niet meer voor in het briefhoofd, omdat ook andere bevolkingsonderzoeken er onder ressorteren. Niet, dat ik nou zoveel moeite had met dat woord en misschien was dit voor mij, vanwege mijn leeftijd, wel de laatste keer, maar het klinkt wat minder “heavy”. Vind ik dan.

Ik hoorde een mevrouw zeggen dat ze de vorige keer zo vreselijk geschrokken was, omdat ze al na één week de brief in de bus had gekregen met de uitslag van het onderzoek. En die brief was er sneller dan de andere keren, want dan kwam ie pas na veertien dagen! “Dat kan gebeuren”, zei de secretaresse.”als onze administratie én de post wat sneller werken….”Maar zó spannend vinden vrouwen dat dus. Die brief krijg je namelijk ook om je te vertellen dat alles helemaal oké is.

Dat vind ik erg netjes. Ze hadden ook zoiets kunnen regelen als: “geen bericht, goed bericht”. En dat ze de huisarts opzadelen met de boodschap dat er wél iets aan de hand is. De secretaresse vertelde ook nog dat als er iets verdachts gevonden is je zélf contact met je huisarts moet opnemen, die er intussen dan wel al van weet. Ze leggen in principe de verantwoording bij de vrouw zelf. Hoewel onze huisarts beslist zou bellen, dat weet ik zeker!

Ik kan me de spanning bij sommige vrouwen wel heel erg goed voorstellen, hoor. Vooral als je in je naaste omgeving iets hebt meegemaakt in die richting, nou, dan maak je je zorgen en kijk je heel anders tegen zo’n onderzoek aan. Maar wat is het móói dat het er is! Nederland is zo’n gek land nog niet. Soms.

Maar weet je, ik ben ’n beetje een nonchalant type, denk ik. Ik ga er gewoon van úit dat er niks mis is. Dat scheelt spanning tijdens het wachten op “de brief”. En de röntgenmevrouw zei dat de foto’s goed gelukt waren. Ze stonden d’r mooi op. En ach, ze gaan al zo lang mee……..

1 reactie op “Gescreend……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)