Herdacht…….

Dat de weersomstandigheden in de verste verte niet lijken op die van de Koninginnedag van vorig jaar vind ik helemaal niet zo erg. Het maakt ’t wellicht wat makkelijker voor veel Apeldoorners. Net als vorig jaar veel vlaggen, die nu kunnen blijven hangen tot zonsondergang, als we die nog zien dan, en halfstok hoeven ze ook niet. Nat, maar ze waaien wel weer droog.

De herdenking gisteren was volgens iedereen sfeervol. “Maar nu mag het dan ook wel voorbij zijn met de massale belangstelling”, zei de zoon van een vrouw, die haar partner was kwijtgeraakt bij het drama. Zo geweldig als mensen het vaak vinden om op de televisie te komen, nu vindt men er niks aan.

Over het monument zag ik van de week een reportage. Hoe het gemaakt werd en ik hoorde kunstenaar Menno Jonker uit Tongeren/Epe vertellen welke gedachten hij bij het ontstaan ervan wilde uitdrukken. “Kwetsbaarheid, feest en rouw” verbeelden de zeven glazen ballonnen, die in een granieten doos zitten, die ook echt de kleur van een kartonnen doos heeft en die wordt afgesloten met een “hufterbestendige” glazen plaat. Hufterbestendig, de enige verbale smet op dit mooie, bescheiden gedenkteken.

Bescheidener dan De Naald, het gedenkteken waarvan heel Nederland nu weet waar het staat en hoe ’t er uit ziet. Het hek is weer heel trouwens. Fijne Koninginnedag verder…….!

2 reacties op “Herdacht…….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)