Mo(nu)ment……

Apeldoorn herdenkt 29 april, samen met een deel van de koninklijke familie, de gebeurtenissen op Koninginnedag van vorig jaar. Er wordt een monument onthuld door de koningin. In ‘besloten kring’. Dat is dan in dit geval met 120 man er bij. Dat lijkt veel, maar als je iedereen bij elkaar optelt, dus niet alleen de slachtoffers, die het er levend hebben afgebracht, de nabestaanden van hen voor wie dat niet geldt, maar ook de hulpverleners, politiemensen, directe omstanders die bijsprongen, dan kom je al gauw tot zo’n aantal.

Burgemeester De Graaf heeft al bekend gemaakt, dat zo’n herdenking niet jaarlijks zal plaatsvinden. Ik hoorde Peter van der Vorst, de royaltywatcher die zijn naam zo mee heeft, bij Boulevard zeggen, dat hij vindt dat dat wél zou moeten gebeuren tot in lengte van dagen. Hij heeft er met z’n neus bovenop gestaan vorig jaar. Ik herinner me zijn in het programma gedane emotionele verslag uit de eerste hand. Ik denk, dat zoiets je netvlies nooit meer verlaat en dat je dan tot zo’n kreet komt. Maar dan zou je in Apeldoorn ook nooit meer een ‘gewone’ Koninginnedag kunnen vieren. Voor eeuwig beladen.

Ik vind onze burgervader een verstandige man. Elk jaar de hele gebeurtenis weer oprakelen en dat zal gebeuren, want het was zeer spectaculair, dat kan voor niemand goed zijn. Er komt een mooi monument. Wie dat wil kan er heen en herdenken zoveel en zo vaak ie maar wil.

Deze keer wordt de pers op afstand gehouden en zal de herdenking via de televisie te volgen zijn. En er worden ‘roadblocks’ neergezet. Ter beveiliging van de aanwezige koninklijke gasten. Gelukkig ook nuttig voor het gewone volk dat bij de plechtigheid aanwezig zal zijn en in de meerderheid is. Net als vorig jaar……..

3 reacties op “Mo(nu)ment……

 1. Smile

  april 18, 2010 at 9:55pm

  Wat vind jij van die maatregelen? Dat niemand meer zijn eigen auto op zijn eigen oprit mag hebben in ‘het gebied’? Veiligheidsmaatregelen, okay, maar zo levert het wel heel veel overlast op en kost het de Apeldoornse gemeenschap heel veel geld.

 2. els

  april 19, 2010 at 12:19am

  Inderdaad slaan ze met hun beveiliging wel erg door en kun je je afvragen of sommige van die maatregelen wel zinvol zijn of alleen maar belastend en niet uit te leggen. Nog afgezien van het geld dat het kost. Repareer daar de Arnhemseweg maar van, denk ik dan.

 3. Smile

  april 20, 2010 at 10:51pm

  Goed plan. Of geef het uit aan cultuur. Misschien kan Maxima nog even naar haar eigen tentoonstelling komen kijken. Dat kan nog tot 9 mei.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)