Wetenswaardig…..

Menno had toch echt helemaal gelijk toen hij laatst in ons ‘interviewgesprek’ voor aboutblank zei, dat hij niet zo optimistisch was over de normen en waarden op het internet. En zelfs in kranten, waarvan ik optimistisch dacht dat ze eind- en hoofdredacteuren hadden, die over die normen en waarden waakten, zie ik verhalen en foto’s verschijnen, waarvan ik denk dat ze niet hadden mogen worden geplaatst.

De uitleg die wordt gegeven is, dat de lezers álles willen weten over bijvoorbeeld de ramp met het vliegtuig in Tripoli. Dat het een dráma is voor heel veel Nederlandse en ja, ook buitenlandse families is iets dat iedereen zelf kan bedenken. Vreselijk. Maar wanneer is iets nieuwsgaring en wanneer is het inbreuk?

De foto van een hartverscheurend huilende mevrouw, voor de ingang van de locatie waar gisteren de nabestaanden bij elkaar kwamen, had ik bijvoorbeeld niet hoeven zien. En dat jochie in zijn ziekenhuisbed ook niet. In close-up nog wel. Ja, zo’n foto gaat de hele wereld over en zal veel geld opleveren voor de maker. Daar gaat het om. Ieder zijn vak, ieder zijn ‘klapper’. Maar het feit dat het kind het heeft overleefd, dát is het nieuws.

Ik word er erg treurig van. Dat zal ongetwijfeld wel weer aan mijn leeftijd liggen, hoor, dat ik daar zo slecht tegen kan, al die sensatiebelustheid. Jongere mensen zijn al veel eerder begonnen met het kweken van eelt op hun ziel en dat zal nodig zijn ook. Die hoeven dan niet zo gauw meer ergens van op te kijken.

Je beschermen tegen al het ‘nieuws’ dat op je afkomt is eigenlijk onbegonnen werk. Een ander bepaalt voor jou wat je absoluut moet weten en je kunt er niet onderuit. Of je moet in een hutje op de hei gaan zitten. Zonder telefoon, radio, televisie of internet. Dat doet me denken aan dat boertje uit het programma “Showroom” van jaren geleden, dat niét wou geloven dat er mensen op de maan waren geweest. Hij verklaarde zijn interviewer zonder meer voor gek en lachte hem vierkant in z’n gezicht uit. Ja, een hutje op de hei…..maar wie kan er nou zo’n paradijselijke ‘bubbel’ betalen? Ik niet, hoor………

1 reactie op “Wetenswaardig…..

  1. Micheline

    mei 16, 2010 at 9:39pm

    Je bent me voor. Ik wilde net iets soortgelijks gaan schrijven. Ik walg momenteel van de (social) media en – waar je het met Menno ook over had – van de hoeveelheid gegevens die mensen zelf op internet zetten.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)