Als het aan de kat lag……

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) uit Barneveld heeft eens nagegaan hoe lang onze gezelschappelijke vriendjes en vriendinnetjes eigenlijk leven dankzij onze niet aflatende zorg. Dat is dus eigenlijk niet zo lang als dat er gemiddeld voor staat. Een goudvis bijvoorbeeld kán 40 jaar oud worden, las ik, maar mag blij zijn als hij na een half jaar nog niet het loodje heeft gelegd. Het verblijf in zo’n kommetje schijnt dus nogal tegen te vallen.

Nou moet ik zeggen dat ik sowieso niks heb met goudvissen. Eigenlijk met geen enkele vis, zolang ie nog in leven is. Ze zijn vaak schitterend om te zien, hoor, vooral in tropische wateren en ik heb ook prachtige aquaria gezien, meestal in dierentuinen in groot formaat. En daar hebben ze d’r bovendien verstand van en dan heb je als vis toch meer kans, lijkt me.

Maar ik denk, dat ik de communicatie mis bij een vis. Ik geloof, dat mijn dochter bij het voer geven wel praat tegen de gezinsgoudvis, die zelfs een naam heeft, maar ’t beest zegt niks terug en dat is voor mij ’t probleem. Vijverbezitters zullen het misschien niet met mij eens zijn en bouwen wellicht een band op met hun zwemmers, maar ik vind er gewoon niks aan. Ja, als er kíkkertjes zitten in zo’n vijver, dat vind ik leuk! Als die zich op een zwoele zomeravond laten horen, dat vind ik enig. Maar vissen…..

Met konijnen schijnt het ook minder te gaan wat hun levensverwachting in huiselijke kring betreft. Ze kúnnen zo’n 10 jaar worden, maar in de praktijk halen ze dat zelden. Bij honden ligt het ook aan hun formaat en hun ras hoe oud ze kunnen worden en katten moeten geen auto tegen komen, maar die kunnen het ook aardig lang volhouden.

Wij hebben geluk gehad. Onze hond Goochem, een zwarte Labrador, werd 15 en onze diverse katten liepen aardig naar de twintig. Dat is aardig volgens het boekje. Alleen onze Flip, die nierproblemen had, werd maar 4 jaar, na heel veel ellende. Voor hem was het niet te doen, ’t leven. Zo kan het ook gaan, al hebben we hem veel geaaid. Onze beesten hebben nooit voer gehad, waarbij ter versiering een takje peterselie lag, maar dat heeft ze niet geschaad dus.

Wel hebben we, vaak voortijdig, cavia’s, muizen, kanaries en konijnen tot/aan hun eind geholpen. Meer dan de halve Nederlandse bevolking heeft één of meer huisdieren en geeft aan aanschaf, voeding, verzorging en medische kosten per jaar zo’n 2,2 miljard euro uit. We hebben wel wat over voor onze beestjes. Zij met z’n allen dus ook voor ons…….

3 reacties op “Als het aan de kat lag……

 1. Lars

  mei 17, 2010 at 8:54pm

  Ik twijfel erg hard over een kat (danwel kitten), want ik werk regelmatig thuis. * twijfelt door *

 2. els

  mei 18, 2010 at 12:33am

  Dan moet je maar heel vaak naar het plaatje van dit beeldige katje kijken!

 3. Jenni

  mei 18, 2010 at 9:01am

  Owww, ik mis dat zo 🙁 Ik vind katten zulke heerlijke (eigenzinnige) beesten en dat droppie wat zich hier zo heerlijk bij jouw blog heeft neergevlijd is helemaal om op te vreten…. Ik wil ook!!!!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)