Cultureel erfgoed…..

Weet je wat ik nou echt vervelend vind? Dat, zélfs bij een overwinning van ons nationale voetbalteam, iedereen zo bezig is de boel te ‘relativeren’. Dat zal onze cultureel bepaalde volksaard wel zijn. We moeten vooral niet denken “dat we er al zijn!” Oh, nee, zeg! De wedstrijden zijn sowieso matig. De beslissingen, die Van Marwijk als coach neemt, over wissels en zo, komen voor de nodige twijfels in aanmerking, er zijn natuurlijk te weinig kansen en dié er zijn worden niet benut en ga zo maar door. Altijd wat te zaniken.

Ze dóen het toch goed? Zijn een prima team, de coach is een rustige, verstandige man, die zich door de pers niet in de luren laat leggen, al proberen ze dat steeds. En er wordt toch gewonnen. Meestal door hard werken en kwaliteit. Nou, wat willen we dan nog meer?

Eigenlijk moet je ook dat ‘nagepraat’ over de wedstrijd door al die zogenaamd deskundigen helemaal niet willen bekijken. Zeker als je vrouw bent. Want wat kúnnen die kerels jeuzelen, zeg! De twee programma’s op dat gebied: dat ene zoveel kostende van de NOS, helemaal in Afrika, waar het hoort als het van belastinggeld gaat en dat andere van RTL, dat zogenaamd goedkoper in het Kurhaus in Scheveningen zit ( en waar die zo vreselijk ginnegappende Van der Gijp in een presidentiële suite schijnt te zitten voor ’n hele maand, terwijl ie in Barendrecht woont) zenden veelal precies dezelfde itempjes uit. Die ze dus kennelijk van elkaar overnemen of zo. Ik weet niet hoe dat werkt. En dan toch maar vergelijken wie de hoogste kijkcijfertjes heeft! Ze doen niet anders.

Ik heb er trouwens nog geen vrouw aan tafel gezien als gast. Voetbal is van de mannen. Ik kan helaas niet helpen dat ik het voetballen leuk vind om naar te kijken. Ik mis wel het gejuich en gezang van echte mensen vanwege die stomme toeters. Maar ze zeggen dat dat niet anders kan, want dat is de Afrikaanse cultuur. Dat schijnt dus te moeten, maar ik hoorde, dat die blaascultuur pas sinds de negentiger jaren in zwang is. Ze zijn volgens mij ook van plastic, die toeters. Nou, dat noem ik qua materiaal ook bepaald geen eeuwenoud cultuurverschijnsel.

Maar ik vind het wel gewoon mooi, dat Nederland weer gewonnen heeft vanmiddag en daar heb ik geen commentaar op. Bovendien vind ik het Wilhelmus een mooi volkslied. Vooral de melodie dus. Die tekst….tja….? Weet je, waarschijnlijk is dát nou cultuur…..!

1 reactie op “Cultureel erfgoed…..

  1. CasaSpider

    juni 20, 2010 at 12:03pm

    Toch heb ik het liever zo dan na de eerste twee wedstrijden op het EK2008. De Duitsers mogen ook blij zijn met hun nederlaag tegen Servie.
    Rene van der Gijp vind ik na zijn nederlaag tegen Prem eigenlijk helemaal niet meer leuk. Switch tegenwoordig vaker naar de NOS. Of missen we Hans Kraaij Jr. voor de balans?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)