Schuivelen…..

Honderdtwintigduizend bezoekers gisteren bij de Deventer Boekenmarkt. Stond in De Stentor, die onder de bijbehorende foto schreef, dat het vanwege de drukte “schuivelen” was voor de bezoekers. Leren die vakantiehulpen niet meer spellen? Die foto was trouwens uit 2006, zag ik. Ook de fotograaf was dus met vakantie. Maar het was de hele dag droog! Dat is ook wel eens anders geweest en boeken en nattigheid is geen goeie combinatie!

Ondanks de digitale ontwikkelingen met e-readers en zo is er dus nog veel belangstelling voor het echte papieren boek. Dat zal ook wel zo blijven, denk ik. Wat is er nou mooier dan weer een knisperende bladzijde omslaan om er achter te komen hoe het verhaal verder gaat! Dat wil je toch niet missen? Vind ik dan, hoor.

Mijn man heeft ’n apparaat waarin hij een heleboel boeken kan opslaan, die hem vervolgens worden voorgelezen. Soms door de schrijver zelf. Hij zweert bij dat ding. Hij zit dan met een hoofdtelefoon op z’n kop of een koptelefoon op z’n hoofd ( hoe ik dat zeg is afhankelijk van mijn stemming) te luisteren en aan z’n gezicht kan ik zien of het spannend is. Bladzijden omslaan hoeft ie niet, maar wel is hij afhankelijk van de voorlezer. Dat kan een goeie dan wel een saaie zijn. Zoals ik afhankelijk ben van een prettig of irritant lettertype. We lezen zo heel wat af met z’n tweeën.

Ik lees vaak in bed voordat ik ga slapen, want ik heb een voordeel: last van mijn leeslamp heeft hij niet. Natuurlijk zou ik graag willen dat hij dat wél had, maar dat is nou eenmaal niet zo. Elk voordeel heeft z’n nadeel.

Ik las trouwens nog iets leuks over die Deventer Boekenbeurs. Er was een man, die een boek vond, waarnaar hij al twintig jaar op zoek was. Op zich al een vondst dus, maar het boek was ook nog eens van zijn vader geweest! Diens aantekeningen stonden er nog in. Hij was in tránen, die man, waarop de boekhandelaar hem het boek cadeau deed. Later kwam de geluksvogel hem een taart brengen. Dat is een leuk verhaal, hè? Dat zal je later met een e-reader waarschijnlijk nooit overkomen, zoiets……

3 reacties op “Schuivelen…..

 1. Jenni

  augustus 3, 2010 at 10:10am

  Op de lagere school heb ik ooit een spreekbeurt gehouden over brailleschrift. Ik had bij het oud papier heel veel brailleboeken gevonden en wilde graag brailleschrift leren lezen zodat ik ’s avonds in bed nog “stiekem” kon lezen zonder dat het lamplicht me zou verraden. Ik heb ooit wel alle letters gekend maar heb het nooit zover gebracht dat ik het ook daadwerkelijk met m’n vingers kon lezen… Ik bleef dus gewoon met een zaklamp onder de dekens lezen 🙂

 2. els

  augustus 3, 2010 at 11:06am

  @Jenni: Ondanks mijn werk in de ‘blindensector’ en mijn reeds lang getrouwd zijn met iemand die goed braille leest (je kunt als ie iets voorleest qua tempo niet horen dat hij het niet met z’n ogen leest!)ben ik het brailleschrift ook niet echt machtig. Als je het niet echt nodig hebt en niet bijhoudt is het net als met een taal roestig. Dat van die zaklamp herken ik!

 3. Verbal Jam

  augustus 3, 2010 at 11:57pm

  Met een e-reader overkomt je dat inderdaad niet. Een mooie gedachte. Aan de andere kant: het kost je ook geen taart. 😉

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)