De huisarts in praktijk…….

We hebben ’n nieuwe huisarts. Onze vorige heeft na 34 jaar z’n praktijk overgedaan om van zijn gezondheid te gaan genieten. Hij heeft lang genoeg genoten van de afwezigheid daarvan bij zijn patiënten. De nieuwe dokter is een vlotte, jonge man. Daar kunnen we het wel weer 25 jaar mee volhouden, zoals met de vorige.

Hij had kennelijk nog weinig blinde mensen ontmoet, want hij vroeg mijn man, die even met me mee was om kennis te maken, het hemd van z’n lijf. Nou is dat wel handig als je toch bij een dokter bent, maar hij mankeert niks. Ja, het bekende mankement, maar verder is ie kiplekker en zo gezond als ’n vis.( Net dierendag geweest, dat merk je wel.) Mijn bloeddruk moest gecontroleerd, omdat die de laatste tijd was gestegen en daar was geen verklaring voor. Die had de dokter ook niet. Ik kreeg er gewoon een pilletje bij. Zo doen we dat, want klachten heb ik niet. Wel moet ’t regelmatig worden gecontroleerd.

De dokter zei: “Ik vind het mooi, dat ik u even spreek allebei, want vanwege bezuinigingen gaat er wel het een en ander veranderen in de praktijk. Omdat mensen bijvoorbeeld na een operatie in het ziekenhuis al heel snel weer thuis zijn, schuiven de specialisten nogal wat op het bordje van de huisarts. Die heeft dan minder tijd voor de gewone één-op- één-contacten met de patiënt die naar z’n praktijk komt. Bloeddruk meten, injecties, oren uitspuiten, verbinden en meer van dat soort werk doet hij dan niet meer zelf, maar de assistentes. Dat betekent dat ik u niet veel meer zal zien. Natuurlijk krijg ik een overzicht van alles wat ze doen dus ik zie het allemaal, maar het persoonlijk contact zal minder zijn. Ik denk zelfs iemand in te huren, die alleen maar suikerpatiënten begeleidt. Dan krijg je dus wel veel meer ‘klusterkennis’ van mensen die op ’n specifiek terrein superdeskundig zijn en dat heeft ook weer z’n voordelen. Maar het werk van de huisarts verandert er wel door en eigenlijk ben ik daarvoor geen huisarts geworden. Het is erg jammer, maar het is niet anders. Dus alleen als uw bloeddruk spectaculaire schommelingen vertoont dan roept de assistente u op voor een afspraak met mij. En voor andere klachten natuurlijk”.

Hij vertelde ook, dat diverse huisartsen van plan waren met elkaar een groot pand neer te gaan zetten, zodat er nog meer gecentraliseerd kan worden. De nieuwe tijd, net wat u zegt. Maar ik vind het wel logisch, hoor, en heb er geen moeite mee. De dokter woont bij ons om de hoek, twee minuten lopen, hoe ideaal kun je het hebben? En dat pand staat er ook nog niet. Wij kijken nogal es naar “De plattelandsdokter “, zo’n programma waar je een huisartsenpraktijk in bedrijf ziet ergens in Drenthe. Zo gemoedelijk als daar hadden wij het eigenlijk ook met onze dokter. ’t Kamertje, waar zijn ene assistente zat, die we bij voornaam kennen, wordt nu bevolkt door wel drie tot vier dames en dat is krapjes, zo te zien.

Maar onze nieuwe dokter is een aardige man, die we dus zo weinig mogelijk hopen te zien. Maar dat is een ieders streven, waar het zijn dokter betreft, neem ik aan. Nou, gezóndheid dan maar……!

1 reactie op “De huisarts in praktijk…….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)