Schrikwekkend…..

De jongen van veertien, die in Urk door een vriend in ’n bos werd doodgestoken kwam om het leven tijdens een ‘occulte sessie’, las ik. Ze deden aan ‘glaasje draaien’. Slachtoffer Dirk was kennelijk niet serieus genoeg tijdens hun bezigheden, want hij had een gek stemmetje opgezet, wat rare dingen gezegd en dat kostte hem z’n leven. Zo stond het in het krantenbericht. Hoe komen kinderen ertoe zoiets vreemds te gaan doen als dat glaasje draaien? Geesten oproepen of zo en dan met zulke vreselijke gevolgen.

Ik herinner me dat onze jongste dochter en haar vriendinnetjes toen ze zo’n beetje van dezelfde leeftijd waren als die Urker jongens, ook zo’n periode hebben gehad dat ze op haar kamer zoiets probeerden. Erg serieus ging het er niet toe, want er werd veel te veel gegiecheld. En als je iets niét moet doen tijdens een occulte sessie is er ’n geintje van maken, dat zie je maar aan Urk. En in ieder geval geen mes bij de hand hebben.

Nou ja, op ’n middag had ik de slaapkamers gedaan en de wastafels schoongemaakt. We woonden toen in een huis dat stamde uit 1906. Leidingen en afvoeren waren uiteraard niet al te jeugdig, natuurlijk zo hier en daar wel vervangen, maar up to date was het allemaal niet.

Na school kwamen wat vriendinnen met mijn dochter mee en gingen zich op haar kamer bezig houden met zo’n occult spelletje. D’r waren nog geen computers, hè, en dan zoek je een tijdverdrijf. Als ik geweten had waar ze mee bezig waren had ik ze natuurlijk wel gewezen op de geneugten van breien of een ander nuttig handwerkje, maar nu wist ik van niks. Door dat onschuldig klinkende gegiechel.

Maar opeens hoorde ik gegil boven en kwamen de dames, wit van schrik, de trap af hollen. In de enge sfeer die ze voor zichzelf hadden gecreëerd was ineens de bejaarde afvoer van de wastafel met veel geslorp doorgelopen, omdat er lucht in zat en ze waren zich een ongeluk geschrokken. Later werd er wel om gelachen, maar het was helemaal over met de ‘hobby’! Geestig, hè…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)