Gebrek aan kennis……

Een leerzame avond gisteren. Ik weet niet veel, heb ik gemerkt. Dank zij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal ben ik een stuk bescheidener geworden. Door alle woorden en volkeren, waar ik nog nooit van m’n leven van had gehoord en waarvan ik nu enigszins weet waar ze thuishoren, had ik nogal wat fouten. Nog afgezien van de nodige streepjes-, hoofdletter- en spatiefouten en zo. Maar daar heb ik elk jaar wel last van.

Ik dacht eerst 21 fouten te hebben, maar nadat ik vanmorgen ’t nog eens beter heb nagekeken, omdat de wens soms ook de moeder van de gedachte is, waren het er toch wel zes meer, omdat ik soms anders gerekend had. Hetgeen nog wel onder het gemiddelde ligt, maar het kan beter natuurlijk. Maar ik doe d’r niks meer aan, hoor! Ik vind ’t wel goed zo. Ja, ja, een mens is nooit te oud om te leren, ik weet ‘t, maar al die taalfreaks doen hun best maar. Dat heeft Tommy Wieringa ook moeten doen.

Wat ik trouwens wel mooi vond was, dat een van de juryleden vertelde dat ie ‘thymotisch’ had moeten opzoeken op Wikipedia. (Ik schreef verdorie bijna Wikileaks, zeg! Hoe zou dát nou komen?) Dat geeft de eenvoudige meeschrijver toch weer moed…….

4 reacties op “Gebrek aan kennis……

 1. Verbal Jam

  december 17, 2010 at 6:08pm

  Ik heb niet meegedaan, maar achteraf gelezen.
  Ik vond het een belachelijk gekunstelde tekst.
  Misschien moeten ze er maar eens mee ophouden, want alle ‘normale’ moeilijke woorden zijn inmiddels wel langs geweest. En dan hebben wij ook nog eens van die absurde spellingsregels.
  Je moet tegenwoordig zowat bij een dicteeclub zitten om nog enige kans te maken om te winnen.

 2. Jenni

  december 17, 2010 at 7:33pm

  Mijn bijdrage aan het zuiver houden van de Nederlandse taal bestaat uit het hier snel plaatsen van een tweede reactie want het “1 reacties” onder jouw post is mij een doorn in het oog 😉
  Zo, nu staat er weer netjes ” 2 reacties” en kan ik rustig het weekend in……

 3. els

  december 18, 2010 at 1:08am

  @VJ-Ik twijfel ook over een volgende deelname. Frustraties hou ik er niet aan over, hoewel….maar het wordt wel elitair voor een gemiddelde Nederlander. Over Belgen ben ik niet zeker.
  @Jenni-Je bent een vrouw naar mijn hart.

 4. Lidy

  december 18, 2010 at 3:54pm

  Ik doe al jaren niet meer mee, het lijkt erop dat je wiskunde moet kennen om Nederlandse taal te kunnen, of is het andersom??

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)