Taal noch deken…..

Wie zou zoiets nou bedenken? Zo’n woord als ‘snelheidsdeken’? Niet, dat ik het een verkeerd woord vind, hoor, want het dekt letterlijk af wat ze ermee bedoelen. Je kunt je er iets bij voorstellen. Maar hoe onstaat zo’n woord? Gewoon op de werkvloer bij die centrale verkeersdienst of is er een taalkundige die in een vergadering het begrip ‘snelheidsdeken’ te berde brengt? Dat zou ik best eens willen weten. En blíjft zo’n woord dan opgeslagen in de annalen om gebruikt te worden als het weer van toepassing is of ebt het weg zoals zoveel van die woorden, die éven ’n actueel tintje hebben. Het kan niet gebruikt als er niet over het hele land een deken ligt, want plaatselijk heb je een plaid nodig en ‘snelheidsplaid’ krijg je er natuurlijk niet door als woord.

Maar dat taalgeknutsel is eigenlijk ook wel heel erg leuk en creatief. ‘Dopingbiechten’ was destijds ook zo’n woord, dat werd gebruikt toen ineens al die wielrenners in tranen gingen bekennen dat ze dat spul gebruikt hadden. Hoor je niet meer, dat woord. Maar ‘lokfiets’ en ‘gedoogregering’ komen ook vast niet in het woordenboek. Het woord ‘taalgeknutsel’ trouwens ook niet………

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)