Spuiten en slikken…..

We zullen binnenkort toch moeten verhuizen, denk ik. Waarom? Tja, onze buren hebben hun rozen wel eens besproeid met een chemisch anti-luizenmiddel en dat is dus slecht voor onze gezondheid. Met die van hun hebben we natuurlijk niks van doen, daar zorgen ze zelf maar voor. Hoe ik daarop kom? Ik hoorde net in het nieuws dat het bijvoorbeeld héél ongezond is om in de buurt van een boerderij te wonen, want wat die plattelanders allemaal uithalen met hun gewassen, nou, dat wil je niet weten! Hele dorpsgemeenschappen zijn ze bezig uit te roeien. O, ik word zo iebelig van zulke berichten, hè! We worden steeds ouder, maatschappelijk gezien ’n behoorlijk probleem, als ik het goed begrepen heb, en nou dóen die boeren er wat aan en dan is het wéér niet goed!

Wij haalden vroeger ons fruit nogal eens bij een kweker vlak bij ons werk. Hij had zijn boomgaarden op de gronden van de Kroondomeinen. Onze gebouwen keken er op uit. Hij stond er om bekend, dat hij zijn vruchtbomen niet bespoot. Met water als het dreigde te gaan vriezen in het voorjaar, om de bloesem te beschermen, maar niet met bestrijdingsmiddelen. Veel mensen vonden dat ’n goed idee en reden vaak even het laantje van Margriet en Pieter in om hun appels en peren bij die kwekerij te gaan halen.

Dan kon het natuurlijk gebeuren, dat je, als je thuis kwam, er een appel tussen had zitten, die inwoning had van ’n worm. Die was wel meegewogen dus je had ‘m nog betaald ook. Maar ik vond dat altijd wel wat hebben. Zo echt ‘terug naar de natuur’. Of die fruitteler het vol heeft kunnen houden om z’n bedrijf onbespoten voort te zetten weet ik niet, want ik kom nooit meer in de buurt.

En ik weet dus niet of de economie de overhand heeft gekregen. Want dáárom worden er in de land- en tuinbouw bestrijdingsmiddelen gebruikt. Omdat wíj van die mooie kropjes sla willen hebben, mooie gave tomaten (waar geen smaak meer aan zit trouwens) en superspruitjes. Ik kwam vroeger nog wel es in zo’n reformwinkel, waar ze ook groente verkochten. En wat waar is, is waar: het zag er niet uit. Ja, onbespoten, dat wel. Dus mensen, het is gewoon kiezen of delen: bespoten of onbespoten oud worden. Ach, ik ben toch al aan de pillen dus ik zie het allemaal wel……..

2 reacties op “Spuiten en slikken…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)