De betekenis van ‘relaxed’…….

‘k Had weer een mailtje van m’n zus. Het is in hun buurt (nog) helemaal droog gebleven, zodat ze gewoon boodschappen kunnen doen en naar het postkantoor voor postzegels. Ze had net het huis gestofzuigd met haar nieuwe stofzuiger en had het over dat contrast: dat er mensen zijn die helemaal niks te stofzuigen meer hébben. Hoe bizar dat is en de dankbaarheid overheerst dus wel.

Economisch is ’t een enorme klap, vertelde ze. Boeren zijn voor de tweede keer dit jaar hun hele oogst verloren en dat gaat heel Australië merken aan de prijzen. Ook in andere sectoren. En een stad als Rockhampton, die ze goed kent, was altijd al welvarend, maar is dat nu toch wel erg letterlijk! Er zijn erg trieste verhalen ook van mensen die hun huis, hun inboedel, maar ook onvervangbare dingen als foto’s en erfstukken kwijt zijn.

We zagen gisteren op tv twee vrouwen geïnterviewd worden. “Nee, we kunnen nog niet naar huis, maar we maken er het beste van. We helpen in het hotel waar we zitten en vanmiddag gaan we zandzakken vullen, want die zullen nodig zijn. Wel relaxed, hoor!” Ze lachten erbij als een paar schoolmeiden op vakantie. Zoiets moet in je genen zitten. Want ik neem aan, dat ze nog wel het een en ander voor hun kiezen zullen krijgen als ze daadwerkelijk te zien krijgen wat er van hun huis over is. Maar ze maakten zich geen zorgen voor die tijd, zeiden ze. “We zien het wel”. Je moet het kunnen zo. Maar ondertussen ben ik wel blij voor haar dat het bij mijn zus nog écht relaxed is.

Vanmiddag trof ik een Apeldoornse mevrouw, die niet zo relaxed was. Na het boodschappen doen in de supermarkt had ik mijn spullen gescanned, de band had ze keurig onder het poortje doorgeschoven, maar toen ik ze aan het eind van de band in de tassen wilde doen, bleken daar de boodschappen van de vorige scanner nog te liggen. Die mevrouw had ze van de band afgeschoven en was eerst gaan afrekenen, vóórdat ze de boel inpakte. De band zelf was leeg dus die schoof de nieuwe boodschappen natuurlijk door.

De vrouw kwam aanstuiven en zei boos: “U zag toch zeker wel, dat er boodschappen lagen? Even wachten kan óók, hoor!!”. Ze was kwáád! Ik probeerde haar duidelijk te maken, dat je aan de kant van de verhoogde scanner niet goed kan zien of er wat ligt, ook omdat je er niet op rekent als de band gewoon loopt en de kassa het doet. In het geval dat er iets op de band ligt staat er “bezet” op de kassa. Haar volgorde van handelen was gewoon verkeerd. Je pakt eerst in en rekent daarna af. Je houdt dan geen plek bezet en dat is wat socialer.

Nou, ík was de a-sociale met mijn gedram, zei ze. Ik heb haar heel relaxed haar spullen laten inpakken, want ik hóef helemaal niet te drammen. Ik heb alle tijd. Vooral voor opgewonden onrielekste vrouwen. Ach gossie, en haar jaar moet nog beginnen…….

6 reacties op “De betekenis van ‘relaxed’…….

 1. Menno Nicolai

  januari 5, 2011 at 8:48pm

  Zo relaxed word ik later ook 🙂 Maar vandaag had ik die mevrouw nog wel een paar bijtende mededelingen toegevoegd. Wel op ontspannen toon, maar niet minder giftig. En nu maar weer verder studeren op de Tao …

 2. Jenni

  januari 6, 2011 at 9:20am

  “En een stad als Rockhampton, die ze goed kent, was altijd al welvarend, maar is dat nu toch wel erg letterlijk!” Hahaha, weer lekkere galgenhumor….Heerlijk! (Sorry, ik ben echt niet ongevoelig voor het leed in Australië hoor.)

 3. Ingrid

  januari 6, 2011 at 10:22pm

  Knappe reactie hoor moedertje. Ik had die vrouw met boodschappen en al weer door het scannerpoortje heen getrokken denk ik. Kon ze nog een keer afrekenen, maar dan met mij…….kom maar op….hoezo niet relaxed

 4. Lars

  januari 6, 2011 at 11:11pm

  Ja, jammer dat ik daar niet bij was. Had die teef (excusez le mot) zelf even gescanned!

 5. els

  januari 7, 2011 at 1:58am

  Kinderen toch, zo hebben we jullie toch niet opgevoed, zeg!

 6. Ineke Dinger

  januari 7, 2011 at 12:59pm

  Els, de rustige en kalme uitleg aan mevrouw geeft jouw klasse maar weer eens aan.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)